Бајден Зеленском: САД остају посвећене пружању подршке у одбрани од Русије

Танјуг
Бајден Зеленском: САД остају посвећене пружању подршке у одбрани од Русије

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је на почетку разговора са украјинским предсједником Володимиром Зеленским у Бијелој кући да су САД и даље посвећене пружању подршке у напорима Кијева да се одбрани од руске инвазије.

Обраћајући се директно Зеленском, Бајден је похвалио храброст Украјинца.

-Ваша храброст је инспирисала свијет. Одлучни смо да покажемо да стојимо уз вас и да обезбиједимо да свијет стоји уз вас - поручио је амерички предсједник.        

Зеленски је рекао да Украјина веома цијени помоћ САД „за борбу против руског терора“ и рекао да ће разговарати о украјинским потребама са посебним нагласком на ваздушну одбрану, преноси Ројтерс.

-Данас сам у Вашингтону да ојачам нашу способност да бранимо украјинску дјецу, наше породице, наше домове, слободу и демократија у свијету“, додао је Зеленски.          

Украјински предсједник је претхосно разговарао је са америчким сенаторима Џоном Кенедијем, Роном Вајденом, Мејси Хироно и Томом Карпером након састанка са свим члановима Сената у Старој сенатској сали, током посјете Капитолу.

Ово је друга посета Зеленског Вашингтону од почетка руске инвазије у фебруару 2022. године и долази у тренутку када је Бајден предао захтјев Конгресу за додатну помоћ Украјини у вриједности од 24 милијарде долара.

Од почетка рата, већина чланова Конгреса подржала је четири пакета помоћи Украјини, у укупном износу од око 113 милијарди долара.

Зеленски: Украјина ће производити оружје заједно са САД

Володимир Зеленски изјавио је да ће Украјина заједно са Сједињеним Америчким Државама производити наоружање, укључујући системе противваздушне одбране.

-Радићемо заједно да Украјина заједно са Америком производи неопходно оружје. Ово је нови ниво нашег јединства. Копродукција у одбрамбеној индустрији са Сједињеним Државама је историјска ствар - рекао је Зеленски у видео поруци говорећи о резултатима своје посјете САД, преноси Униан.

Према његовим ријечима, сарадња ће моћи да обезбиједи Украјини нову индустријску базу и нова радна мјеста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана