Бајден за празник доноси одлуку да ли ће се поново кандидовати за предсједника

Танјуг
Бајден за празник доноси одлуку да ли ће се поново кандидовати за предсједника

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да ће за вријеме празника разговарати са породицом о томе да ли треба да се поново кандидује за предсједника те земље 2024. године.

Како преноси Глас Америке, званичници Бијеле куће и Демократске странке кажу да је готово извјесно да ће се Бајден поново кандидовати.
 
Тај портал наводи да ће за многе гласаче важан фактор при одлуци представљати чињеница да ће Бајден, који је већ најстарији предсједник САД, имати 86 година када се заврши његов евентуални други мандат.
 
Предсједник Централног комитета демократа округа Принц Џорџ у Мериленду Кент Роберсон, где је Бајден на претходним изборима добио подршку од 89 одсто,  сматра да Бајден ипак ''нема слијепу подршку''.
 
''Неки људи су забринути да Бајден можда неће остати на функцији још четири године'', рекао је Роберсон али је додао и да је Бајден ''урадио свој дио посла водећи земљу кроз прелазну фазу од администрације предсједника Трампа до мјеста где смо сада''.
 
Глас Америке наводи да ако се Бајден не кандидује за реизбор или буде избачен из борбе због здравствених проблема, као главни кандидат се узима демократски гувернер Калифорније Гевин Њусом, поред тога што је најавио да се неће кандидовати за председника, рекао је и да подржава Бајдена.

Када је ријеч о републиканским кандидатима, противкандидати Доналду Трампу су гувернер Флориде Дон ДеСантис и гувернер Вирџиније Глен Јанкин.
 
Једини предсједник у америчкој историји којем је његова странка одбила мандат за реизбор био је демократа Френклин Пирс још 1985. године.
  
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана