Бајден уручио медаље људима који су одбранили Капитол прије двије године

Танјуг
Бајден уручио медаље људима који су одбранили Капитол прије двије године

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден данас је на другу годишњицу напада на амерички Капитол уручио медаље онима који су се борили, како је рекао, „да одбране демократију од нападача који су били подстакнути лажима о предсједничким изборима 2020. године“.

"Предсједничку грађанску медаљу" од Бајдена је добило 14 особа, од којих је некима признање додијељено постхумно, а затим се предсједник обратио присутнима на церемонији у Бијелој кући.

-Све је то било подстакнуто лажима о изборима 2020. године, али је на данашњи дан прије двије године наша демократија очувана зато што народ није устукнуо - оцијенио је Бајден.

Бијела кућа је додала два имена на списак добитника друге највише цивилне награде у земљи - припадника полиције Капитола Хауарда Либенгуда и градског полицајца Џефрија Смита који су извршили самоубиство послие напада 6. јануара 2021. године, пренео је Глас Америке.

Међу добитницима су и бивши предсједавајући Представничког дома Аризоне Расти Бауерс и државна секретарка Мичигена Џоселин Бенсон, „који су се супроставили притисцима да 2020. године пониште резултате избора у својим државама“, као и припадник полиције Капитола Јуџин Гудмен који је спријечио да изгредници упадну у салу Сената док су се сенатори евакуисали.

Међу награђенима су и мајка и ћерка „којима је пријећено јер су радиле свој посао као чланице изборне комисије у округу Фултон, у Џорџији“.

 Награђени су и други припадници полиције Капитола и Вашингтона и представници у Конгресу.

Једна награда додијељена је постхумно Брајану Сикнику, полицајцу Капитола, који је изгубио живот штитећи представнике у Конгресу.

Сикник је преминуо 7. јануара, а његово тијело лежало је у Капитолу гдје су му пошту одали највиши званичници САД.

Сикникови адвокати поднијели су кривичну пријаву против бившег америчког председника Доналда Трампа због Сикникове смрти и траже 10 милиона долара одштете.

 -Оптужени Трамп је намерно разбјесни масу и усмерио и охрабрио гомилу да нападне амерички Капитол и нападне оне који су им се противили - наводи се у тужби.

Одбор Представичког дома Конгреса, који је истраживао догађаје од 6. јануара, препоручио је Секретаријату за правосуђе да кривично гони Трампа због његове улоге у нередима.

Трамп, који је најавио још једну предсједничку кандидатуру за изборе 2024. године, и даље тврди да су избори 2020. покрадени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана