Бајден: Убиство Синвара добар дан за цијели свијет

Танјуг
Бајден: Убиство Синвара добар дан за цијели свијет

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џо Бајден изјавио је да је убиство лидера Хамаса Јахје Синвара ''добар дан за Израел, за САД и за свијет” и назвао то приликом да се ослободе израелски таоци оконча рат у Гази.

Бајден је у саопштењу упоредио то са осјећајем у САД након убиства вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, који је био одговоран за нападе 11. септембра 2001. године, рекавши да убиство лидера милитаната ''још једном доказује да ниједан терориста нигдје у свијету не може да избјегне правду, ма колико то дуго трајало”, преноси АП.

Он је рекао да ће разговарати са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и другим израелским лидерима како би им честитао и разговарао о повратку талаца и окончању рата у Гази.

Бајден је рекао да послије Синваровог убиства постоји прилика за ''дан послије” у Гази без Хамаса на власти и за политичко рјешење које пружа бољу будућност и Израелцима и Палестинцима.

Он је похвалио америчке снаге за специјалне операције и обавјештајне оперативце који су савјетовали израелске снаге у праћењу и лоцирању Синвара и других лидера Хамаса током прошле године, иако су САД рекле да је операција у којој је Синвар убијен била израелска.

Савјетник за националну безбједност Џејк Саливан назвао је Синвара “огромном препреком” миру, додавши да ''његово уклањање са бојног поља заиста представља прилику да се пронађе пут којим се таоци врате кући”.

Израелски шеф дипломатије Израел Кац, премијер Бенјамин Нетанијаху, ИДФ и Шин Бет синоћ су потврдили да је Синвар убијен у сриједу у јужној Гази.

Израел је током дана спровео провјере, укључујући ДНК налазе, како би се утврдило да ли је Синвар међу неколико убијених Палестинаца.

Синвар је рођен у Кан Јунису, а за вођу Хамаса у Гази изабран је 2017.

Именован је почетком августа за политичког вођу те милитантне палестинске групе, након убиства лидера Исмаила Ханијеа у Техерану.

Синвар (61) стоји иза напада на Израел 7. октобра прошле године, од када га израелска војска тражи у енклави.

Он је провео 23 године у израелским затворима прије него што је пуштен 2011. године у оквиру размјене затвореника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана