Бајден тврди да је све у реду са његовом меморијом

Срна
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН- Амерички предсједник Џозеф Бајден бурно је критиковао резултате истраге у којима се наводи да је на погрешан начин руковао строго повјерљивим документима и да се са потешкоћом присјећа одређених дешавања.

Он је током ванредне конференције за медије одржане синоћ инсистирао да нема никаквих проблема са сјећањем и критиковао је наводе у извјештају да се чак ни не сјећа када му је син преминуо.

Према његовим ријечима, био је превише заузет рјешавањем међународне кризе када је са њим разговор обавио специјални савјетник америчког Министарства правосуђа Роберт Хур у октобру прошле године.

У Хуровом извјештају наводи се да је Бајден "свјесно задржао и објавио" документа са ознаком повјерљиво али да је донесена одлука да за то неће кривично одговарати, преноси британски Би-Би-Си.

Хур је у свом извјештају утврдио да је Бајден током мандата на функцији потпредсједника Америке на неадекватан начин задржао повјерљиве документе повезане са војном и спољном политиком у Авганистану.

У извјештају на 345 страна наводи се да сјећања америчког предсједника "имају значајна ограничења".

Хур је у склопу истраге пет часова испитивао Бајдена.

Према његовим ријечима, Бајден није могао да се сјети периода кад је био на функцији потпредсједника од 2009. до 2017. године, па чак неколико година када је његов син Бо преминуо /2015. године/.

Специјални савјетник је закључио да ће бити тешко кривично гонити предсједника због неодговарајућег руковања документима, јер би се "Бајден пред поротом представио, као и током разговора са њим, као симпатични, доброћудни, старији човјек са лошим сјећањем".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана