Бајден страхује за репутацију Америке

Срна
Бајден страхује за репутацију Америке

ВАШИНГТОН- Репутација САД биће "екстремно нарушена" уколико власти не буду у могућности да плате рачуне, изјавио је амерички предсједник Џозеф Бајден.

Он је новинарима рекао да неплаћање државног дуга "једноставно није опција".

Бајден је истакао да су разговори о дугу били "продуктивни" и да су се све стране сагласиле да се пронађе "пут напријед како би се осигурало да Америка не плати историјско велики дуг".

"Наша економија пала би у велику рецесију. То би уништило пензионе рачуне и повећало трошкове задуживања", нагласио је Бајден.

Према његовим ријечима, у том случају би готово осам милиона Американаца остало без посла, а међународна репутација САД била би нарушена до екстремног нивоа, пренијела је "Раша тудеј".

Бајден је назвао дуг САД најважнијом појединачном тачком дневног реда, нагласивши да Америка није "мртвачка нација" и да је дужност америчког Конгреса да подигне горњу границу дуга како би се избјегло неизвршење обавеза.

Он је навео да има вољу да разговара о буџету, али је нагласио да то неће учинити "под пријетњом од неплаћања".

Коментари Бајдена објављени су у вријеме оштре дебате двије велике странке у Америци око државног дуга. Републиканска странка позвала је на велике резове када се ради о федералном трошењу прије него што се сагласи у вези са подизањем горње границе дуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана