Бајден се обратио из Овалног кабинета: На коцки је душа нације

ГС
Бајден се обратио из Овалног кабинета: На коцки је душа нације

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џо Бајден обратио се тамошњој јавности из Овалног кабинета да објасни разлоге због којих је одустао од трке за нови мандат само три мјесеца прије предсједничких избора који ће се одржати у новембру.

Подсјећамо, послије писма које је објавио на друштвеној мрежи X, гдје је навео да напушта трку, али да истовремено подржава кандидатуру Камале Харис, ово је, од тада, прво Бајденово обраћање уживо Америци, а четврто обраћање уживо из Овалне канцеларије откако је ушао у канцеларију предсједника САД.

- Поштујем ову канцеларију, али више волим своју земљу. Била ми је част служити јој као предсједник, почео је Бајден свој говор.

- Америка је на прекретници, рекао је Бајден и додао да ће одлука коју сада донесу одредити судбину нације.

- Морамо бирати између кретања напријед или назад, између наде и мржње, јединства и подјела. Вјерујем да моји резултати као предсједника, моје лидерство у свијету, моја визија будућности Америке заслужују други мандат. Али ништа не смије да стоји на путу спасавања наше демократије. То укључује и моју личну амбицију, рекао је Бајден.

Он је тврдио да је најбољи пут напријед да се бакља пренесе новој генерацији.

- Постоји вријеме и мјесто за нове гласове, за свјежије гласове и да – за млађе гласове и то вријеме и мјесто су сада.

Он је такође обећао да ће у наредних шест мјесеци бити максимално фокусиран на обављање предсједничких дужности.

- Наставићу да прозивам мржњу и екстремизам, док јасно стављам до знања да у Америци нема мјеста за политичко или било коју другу врсту насиља. Тачка, одлучан је Бајден.

Он такође обећава да ће наставити да ради на окончању рата у Гази и враћању америчких држављана из затвора широм свијета.

Осврћући се на свој предсједнички мандат, Бајден тврди да је Америка прешла дуг пут откако је он постао предсједник. Каже да је Америка сада јача и напреднија.

- Кандидовао сам се за предсједника прије четири године јер сам вјеровао, и још вјерујем да је у питању душа Америке. То је још увијек случај. Америка је идеја, идеја јача од било које војске, већа од било ког океана, моћнија од било ког диктатора или тиранина. Најмоћнија идеја у историји свијета, каже он.

Потом је цитирао Декларацију о независности.

- Била је привилегија мог живота да служим као предсједник. Нигдје друго на свијету дијете које муца (мислећи на себе) не би могло једног дана да сједне за овај сто. И ево мене.

Бајден је завршио говор закључујући да су САД нација обећања и могућности, сањара и оних који раде, обичних Американаца који раде изванредне ствари.

- Дао сам своје срце и душу својој нацији. Надам се да разумјете колико сам захвалан свима вама. Историја је у вашим рукама. Моћ Америке лежи у вашим рукама.

Крај његовог говора био је резервисан за Камалу Харис.

- Желим да се захвалим нашој великој потпредсједници Камали Харис. Она је искусна и способна. Она је служила као невјероватан сарадник мојој администрацији и као лидер наше земље, јавља Јутарњи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана