Бајден се неће подвргнути тесту менталне способности

Срна
Бајден се неће подвргнути тесту менталне способности

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден неће се подвргнути тесту менталне способности, а идеја да то чине политичари старији од 75 година је "смијешна", рекла је прва дама САД Џил Бајден.

Бивши амерички амбасадор у УН Ники Хејли објавила је у фебруару кандидатуру за предсједничке изборе 2024. године. У свом првом говору као предсједнички кандидат, Хејлијева је предложила обавезни тест компетенција за политичаре старије од 75 година, што се сматрало ударцем за Бајдена и бившег предсједника Доналда Трампа, њеног конкурента на републиканским предизборима.

-Смијешно. Ми о томе уопште и не говоримо - рекла је Бајденова за CNN на питање да ли би њен супруг размислио о таквом тесту ако буде поново изабран 2024. године.

Прва дама је одбацила забринутост због година свог супруга, наводећи његов презаузет распоред путовања, укључујући недавне посјете Пољској и Украјини.

-Колико би тридесетогодишњака могло да путује у Пољску, уђе у воз, а онда иде још девет сати за Украјину, да се састане се са предсједником Владимиром Зеленским? - упитала је она.

Бајден је напунио 80 година у новембру 2022. године. Он је најстарија особа инаугурисана на функцији предсједника САД и положио је предсједничку заклетву са 78 година. Ако се Бајден поново кандидује 2024. године и побиједи на изборима, напуниће 86 година прије него што заврши други мандат.

Предсједник је раније рекао да ће бити искрен са америчким народом и да ће им отворено рећи ако буде имао здравствених проблема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана