Бајден саслушан, истражују га због догађаја из 2017. године

ГС
Foto: Танјуг/АП

Амерички предсједник Џозеф Бајден саслушан је данас у оквиру истраге о његовом поступању са повјерљивим документима након што је напустио функцију потпредсједника 2017. године.

Званичници су рекли да се Бајден добровољно састао са специјалним савјетником Робертом Хуром у Бијелој кући и да су разговарали два дана.

Хур је именован након што је покренута посебна истрага о тајним документима пронађеним у кући бившег предсједника САД Доналда Трампа.

Бајден није оптужен ни за какво кривично дјело и није неуобичајено да предсједнике интервјуишу истражиоци, подсјећа Би-Би-Си.

Портпарол предсједника САД Ијан Самс навео је у саопштењу да је интервју обављен током претходна два дана.

Истрагу је лично водио Хур, кога је амерички државни тужилац Мерик Гарланд одабрао да води истрагу.

Самс је рекао новинарима да је интервју завршен синоћ.

"Као што смо говорили од почетка, предсједник и Бијела кућа сарађују у овој истрази, и како је то било прикладно, јавно смо дали релевантна ажурирања, максимално транспарентно, у складу са заштитом и очувањем интегритета истраге", нагласио је Самс.

Документе су открили помоћници Бајдена у канцеларији коју је користио након што је напустио потпредсједничку функцију и прије него што је покренуо своју кандидатуру за Бијелу кућу.

Прва серија повјерљивих докумената пронађена је 2. новембра у истраживачком центру "Пен Бајден", који је Бајден основао у Вашингтону.

Бајденови адвокати рекли су тада да је друга серија записа пронађена 20. децембра у гаражи у његовој кући у Вилмингтону, док је још један документ пронађен у складишту куће 12. јануара.

Након што је пронашао документе, Бајден је рекао да их је његов тим одмах предао Националном архиву и Министарству правде. Није јасно зашто их је Бајден задржао.

Бајден је раније изјавио да "није знао да су документи тамо".

Власти нису саопштиле на шта се ти досијеи односе. Повјерљиви документи могу да покривају низ питања, од релативно свакодневних до крајње тајних.

Међутим, извори су раније рекли за Си-Ен-Ен и "Њујорк тајмс" да је први сет од 10 повјерљивих докумената укључивао брифинг материјале о страним земљама – укључујући Украјину, Иран и Велику Британију – из времена када је Бајден био потпредсједник.

Ови документи су помијешани са другим папирима који нису повјерљиви, укључујући детаље о сахрани Боа Бајдена, предсједниковог сина који је умро 2015. године.

Такође је саопштено да су неки од докумената означени као строго повјерљиви, што је највиши ниво тајности.

Трамп се суочава са седам оптужби у вези са документима, укључујући намјерно чување тајни националне одбране, што представља кршење Закона о шпијунажи и покушај ометања званичне истраге.

Он је поновио тврдњу да је имао право да задржи документе и да је спреман за суђење које ће се одржати у мају у Мајамију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана