Бајден шаље нови пакет војне помоћи Израелу вриједан милијарду долара

Танјуг
Бајден шаље нови пакет војне помоћи Израелу вриједан милијарду долара

ВАШИНГТОН - Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена саопштила је кључним законодавцима да ćе послати више од милијарду долара додатног оружја и муниције у Израел, изјавила су три конгресна помоćника.

То је прва испорука оружја Израелу која је откривена откако је администрација овог мјесеца ставила на чекање још један трансфер оружја, који се састоји од 3.500 бомби тешких више од 900 килограма, преноси АП.  

Услијед забринутости за цивилне жртве у Гази, Бајденова администрација је саопштила да је паузирала трансфер како би спријечила Израел да користи ту муницију у својој офанзиви у препуном граду Рафи на југу Газе.

Нови пакет укључује око 700 милиона долара за тенковску муницију, 500 милиона долара за тактичка возила и 60 милиона долара за минобацачке метке, рекли су сарадници у Конгресу, преноси АП.

Они су рекли да пошиљка није дио дуго одлаганог пакета помоćи у иностранству који је Конгрес усвојио, а предсједник Бајден потписао прошлог мјесеца. 

Није познато да ли је пошиљка последња транша постојеćе продаје оружја или нешто ново, а не зна се ни када ће се наћи у Израелу.

Бајденова администрација нашла се на удару критика од републиканаца и демократа због своје војне подршке израелском седмомјесечном рату у Гази, у време када се Бајден бори за реизбор против бившег председника Доналда Трампа.

Неки од Бајденових колега демократа натерали су га да ограничи пренос офанзивног оружја у Израел како би извршио притисак на савезника САД да учини више на заштити палестинских цивила.

Републикански посланици искористили су паузу администрације око трансфера бомби, рекавши да свако смањење америчке подршке Израелу слаби ту земљу док се бори против Хамаса и других група које подржава Иран. 

У Представничком дому планирају да ове недеље унаприједе приједлог закона којим би се наложила испорука офанзивног оружја за Израел.

Упркос једнократној обустави испоруке бомбе, Бајден и званичници администрације су јасно ставили до знања да ćе наставити друге испоруке оружја и укупну војну подршку Израелу, који је највеćи прималац америчке војне помоćи.

Бајден ćе се побринути да ''Израел има сва војна средства која су му потребна да се одбрани од свих својих непријатеља, укључујуćи Хамас”, рекао је портпарол националне безбједности Џон Кирби новинарима у понедељак.

Као одговор на план републиканаца у Представничком дому наставе са предлогом закона којим би се наложила испорука офанзивног оружја за Израел, Бела куćа је у уторак саопштила да ćе Бајден ставити вето на закон ако буде усвојен у Конгресу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана