Бајден: САД се залажу за ослобађање америчког новинара Евана Гершковича

Танјуг
Бајден: САД се залажу за ослобађање америчког новинара Евана Гершковича

ВАШИНГТОН- САД се снажно залажу за ослобађање америчког новинара Евана Гершковича, који је проглашен кривим за шпијунажу и осуђен на 16 година затвора у строгом затвору у Русији, изјавио је данас предсједник САД Џозеф Бајден.

"Нема сумње да Русија незаконито држи у затвору Евана. Новинарство није злочин", навео је Бајден у саопштењу, пренио је Ројтерс.

Регионални суд у Русији осудио је раније данас америчког новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича на 16 година затвора са максималном безбедношћу, пренео је Интерфакс. Гершкович је проглашен кривим за шпијунажу по члану 276 Кривичног законика Русије.

Пресуда није још правоснажна и на њу се могу жалити стране у року од 15 дана од дана доношења одлуке.

Суђење Гершковичу за шпијунажу се одвијало иза затворених врата у Јекатеринбургу, граду на Уралским планинама где је 32-годишњи новинар био и притворен, пренео је АП. Гершкович, "Волстрит џурнал" и влада САД одбацују руске оптжбе као лажне и политички мотивисане.

Према руском тужилаштву, Гершкович се терети да је, по инструкцијама ЦИА, у марту 2023. прикупио "тајне информације у Свердловској области о активностима одбрамбеног постројења НПК Уралвагонзавод ЈСЦ за производњу и поправку војне опреме".

Руски ФСБ објавио је 30. марта 2023. да је Гершкович ухапшен у Јекатеринбургу под сумњом за шпијунажу за владу САД и он је први амерички новинар који је ухапшен у Русији под оптужбом за шпијунажу од краја Хладног рата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана