Бајден рекао Нетанијахуу да треба пронаћи компромис у вези са реформом

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН- Председник САД Џозеф Бајден изјавио је у телефонском разговору са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом да су демократска друштва ојачана истинским контролним механизмима, као и да суштинским промјенама треба тежити уз најширу могућу подршку народа, саопштила је Бијела кућа.

Бајден је, поводом планиране реформе правосуђа у Израелу, подржао напоре да се пронађе компромис у вези са предложеним реформама у складу са тим основним принципима, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Нетанијаху је рекао Бајдену да ће реформа правосуђа у Израелу омогућити да земља остане снажна и витална демократија, саопштила је Нетанијахуова канцеларија.

Бајден и Нетанијаху су разговарали и о пријетњи коју представља Иран, али се не наводе детаљи.

Нетанијаху тражи промјене у правосуђу које би дале његовој влади већи утицај на избор судија и ограничиле овлашћења Врховног суда да поништава законе, наводи Ројтерс.

Критичари планираних измјена закона наводе да Нетанијаху због предстојећег суђења по оптужбама за корупцију, које он негира, предузима кораке који ће ограничити израелску демократску контролу и омогућити му да избјегне казну, наводи британска агенција.

У Израелу већ мјесецима трају протести грађана због најављене реформе правосуђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана