Бајден рекао да "Путин губи рат у Ираку"

Агенције
Бајден рекао да "Путин губи рат у Ираку"

ВАШИНГТОН - Ројтерс преноси два најновија гафа америчког предсједника Џоа Бајдена и наводи да је већина Американаца, судећи по анкетама, забринута у вези са државничким способностима 80-годишњег шефа Бијеле куће.

Наводи се да је Бајден у сриједу изјавио да руски предсједник Владимир Путин "губи рат у Ираку", при чему је мислио на рат у Украјини.

Он је то казао приликом кратког обраћања новинарима испред Бијеле куће прије поласка у посјету Чикагу, када га је један од представника медија упитао да ли је Путин ослабљен након краткотрајне оружане побуне у Русији плаћеника из "Вагнера" који су ту дошли са фронта у Украјини.

- То је стварно тешко рећи. Али је јасно да он губи рат у Ираку - рекао је Бајден.

Ројтерс наводи да је ово била друга грешка Бајдена у периоду од 24 часа. Он се претходно у уторак увече сам исправио на донаторском скупу у оквиру његове кампање за демократску предсједничку номинацију за изборе 2024.

Ту је помешао Кину с Индијом када је хтео да помене индијског премијера Нарендру Модија, који је посјетио Бијелу кућу недејљу дана раније.

- Ви сте вјероватно видели мог новог најбољег пријатеља, премијера једне мале земље која је сада највећа на свијету - Кине, у ствари, извините ме, Индије - казао је Бајден, мислећи вјероватно на то што је Индија недавно, према подацима УН, претекла Кину и постала најмногољуднија земља на планети.

Британска агенција наводи да овакве грешке нису неуобичајене за 80-годишњег предсједника Америке.

Бајден је то недавно доказао и када је говор о контроли ватреног оружја окончао са "Боже, спаси краљицу" на запрепашћење публике која га је слушала на кампусу Универзитета Хартфорд у Конектикату.

Ројтерс преноси податке из анкете коју је урадио крајем априла у САД у сарадњи с агенцијом "Ипсос", а који су показали да су Американци забринути у вези са Бајденовим годинама. Тада је 73 одсто испитаника изјавило да сматраху да је Бајден исувише стар да би радио у владиним институцијама, а чак 63 гласача његове Демократске партије који су анкетирани су се сложили са том оцјеном.

Из Кремља је данас изражена нада да је амерички предсједник Џозеф Бајден у својој изјави да руски лидер Владимир Путин губи рат у Ираку, мислио на Украјину.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да са интересом прате дешавања и изразио је наду да је Бајден у мислима имао Украјину током своје изјаве.

Он није желио да коментарише здравствено стање америчког предсједника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана