Бајден ''размишља да дозволи'' Украјини да гађа Русију?

Агенције
Бајден ''размишља да дозволи'' Украјини да гађа Русију?

Предсједник САД Џозеф Бајден "не искључује" могућност да дозволи Украјини да испаљује ракете дубоко у руску територију, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен за Скај њуз.

Ентони Блинкен је то рекао након што је на конференцији за новинаре у Лондону изјавио да је Иран доставио Москви ракете кратког домета и да ће их Владимир Путин "вјероватно употребити за неколико недјеља у Украјини".

Украјински предсједник Владимир Зеленски позвао је САД и друге западне савезнике да дозволе Украјини да користи ракете дугог домета за гађање циљева у Русији како би појачао притисак на Москву да оконча рат.

У интервјуу за Скај њуз, Блинкен је упитан да ли би амерички предсједник могао размислити о томе да дозволи такав потез док сукоб бијесни.

Блинкен је рекао да су се САД побринуле да Украјина има "оно што јој је било потребно, када јој је било потребно, да буде ефикасна у одбијању руске агресије" од инвазије московских снага у фебруару 2022.

Али он је додао да је Вашингтон морао да размотри и друге факторе, као што је то да ли украјинске снаге могу да користе "софистициране системе" које пружају западни савезници и да ли могу да их одрже.

Он је наставио: "Све те ствари морају да се узму у обзир приликом ове одлуке. Али оно што могу да вам кажем јесте да смо се прилагодили и прилагодили сваки корак на том путу и ​​наставићемо – тако да не искључујемо ту могућност у овој фази".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана