Бајден разматра да спријечи бушење нафте у дијеловима Аљаске и Арктичког океана

Танјуг
Бајден разматра да спријечи бушење нафте у дијеловима Аљаске и Арктичког океана

ВИЛМИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден намјерава да спријечи или ограничи екплоатацију нафте на 16 милиона хектара територије савезне државе Аљаска и у Арктичком океану, изјавио је неименовани званичник америчке администрације.

Званично саопштење, које се очекује данас, најављено је у тренутку када се америчка регулаторна тијела припремају да обелодане коначну одлуку о пројекту Вилоу, контроверзном плану бушења нафте иза којег стоји мултинационална компанија Коноко Филипс, преноси АП.

Према ријечима америчког званичника, Бајден ће прво забранити нафтне бушотине на подручју површине око три милиона хектара у Арктичком океану тако што ће затворити америчке територијалне воде за нафтна истраживања.

Администрација ће потом увести нова правила за земљиште површине веће од 13 милиона хектара које је дио подручја познатог као Националне резерве нафте - Аљаска.

Неименовани званичник америчке администрације је навео да ова област обухвата језеро Тешекпук, висораван Утукок, ријеку Колвил, лагуну Касегалук и посебне области залива Пирд.

За сада није јасно да ли ће ова информација ублажити незадовољство еколога, посебно младих активиста, који су преплавили друштвене медије критикама пројекта Вилоу, нарочито ако америчка администрација на крају одлучи да ипак дозволи да се крене са рализацијом контроверзног пројекта, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана