Бајден разговарао са Нетанијахуом

Танјуг
Бајден разговарао са Нетанијахуом

ВАШИНГТОН- Амерички предсједник Џозеф Бајден разговарао је у сриједу са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом о напорима да се обезбиједи прекид ватре и споразум о ослобађању талаца, саопштила је Бијела кућа.

-Бајден је разговарао са Нетанијахуом о прекиду ватре и ослобађању талаца, као и дипломатским напорима за деескалацију тензија у региону. Позиву се придружила и потпредсједница Камала Харис - саопштила је служба за штампу Беле куће.

Позив долази након што су арапски посредници рекли  да ће САД морати да изврше притисак на Израел да се повуче из нових захтјева у вези са сталним присуством израелске војске у коридорима у Гази Филадефије и Нецарима од истока ка западу преко Појаса Газе.

У преговорима о прекиду ватре у Појасу Газе Хамас тражи потпуно повлачење Израела из окупиране палестинске енклаве, укључујући и повлачење из такозваног Филаделфијског коридора, уског дијела територије дуж јужне границе са Египтом укупне дужине 14,5 километара.

Израел жели да задржи контролу над тим коридором који је заузео крајем маја након што је уништио десетине тунела за које тврди да су служили за кријумчарење оружја у Газу.

САД су прошле недјеље поднијеле приједлог за који су арапски посредници рекли да је отишао предалеко у односу на Нетањахуове захтјеве у вези са распоређивањем снага у и око Газе.

Кабинет за националну безбједност састаће се данас у сједишту ИДФ Кирја у Тел Авиву, рекао је израелски званичник за Тајмс оф Израел.

Састанак ће се одржати усред интензивних, али спорих напора САД да се постигне договор о таоцима између Израела и Хамаса.

Прошле недјеље су у Дохи вођени разговори о прекиду ватре у Појасу Газе уз учешће Катара, Египта, САД и Израела. Руководство милитантног покрета Хамас одбило је да учествује у преговорима због непрецизирања услова примирја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана