Бајден разговарао са гувернером Калифорније о пропасти Банке Силицијумске долине

Танјуг
Бајден разговарао са гувернером Калифорније о пропасти Банке Силицијумске долине

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден разговарао је са гувернером Калифорније Гавином Њузомом о пропасти Банке Силицијумске долине (СВБ) и напорима да се ријеши настала ситуација, саопштила је Бијела кућа.

У саопштењу се наводи да је Бајден разговарао са Њузомом о проглашењу ванредног стања које је издао у петак да би осигурао да Калифорнија има пуну подршку савезне владе у санирању посљедица аког зимског невремена, укључујући поплаве, пренео је Ројтерс.

Запосленима у Банци Силицијумске долине (СВБ), једној од кључних зајмодаваца технолошких стартапова са седиштем у Калифорнији, Федерална корпорација за осигурање депозита понудила је да раде 45 дана за једну и по плату, након што је регулатор преузео контролу над пропалим зајмодавцем.

Корпорација, која је преузела контролу над банком у петак, послала је имејл запосленима са тим обавјештењем у који је Ројтерс имао увид.

СВБ је на крају прошле године имала 8.528 запослених.

Особљу је речено да настави да ради на даљину, осим за неопходне раднике и запослене у филијалама.

Банка Силицијумске долине је пропала након што су штедише забринуте за ликвидност банке пожуриле да повуку своје депозите и током два дана повукле су више од 100 милијарди долара.

 СВБ је рангирана као 16. највећа банка у САД крајем прошле године, са око 209 милијарди долара имовине и 175,4 милијарде долара депозита.

Главна канцеларија банке је у Санта Клари у Калифорнији и свих њених 17 филијала у Калифорнији и Масачусетсу биће поново отворене у понедјељак, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана