Бајден прогласио ванредно стање због олова у води на Дјевичанским острвима

Танјуг
Foto: Таун Њуз

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден прогласио је ванредно стање због контаминације оловом у води на Америчким Дјевичанским острвима, након што су тестови на острву Сент Крои открили нивое концентрације тог метала преко 100 пута веће од граница које је поставила Агенција за заштиту животне средине (ЕПА).

Тај резултат спада у најгоре у протеклих неколико деценија када је ријеч о америчким приликама, пренио је је АП.

Званичници карипског острва Сент Крои брзо су саопштили становницима резултате, након чега је гувернер прогласио ванредно стање.

Због тога су званичници поручили становништву да престане да користи воду са својих чесама и почели да дијеле флаширану воду, јер олово може имати, како се наводи, разорне ефекте на развој, понашање и коефицијент интелигенције у дјетињству.

Међутим, поједини стручњаци напомињу да застрашујући резултати могу бити лажни, јер потичу од тестирања које не испуњава стандарде ЕПА.

Ако се информације покажу нетачним, то се неће догодити први пут, јер било сличних случајева у Њуарку или Мичигену, гдје су становници мјесецима чекали да званичници потврде да ли филтери раде, па су такође морали да користе флаширану воду. 
Стручњак из ове области Марк Едвардс не вјерује да ови резултати одражавају реалност и рекао је да је проблем у начину прикупљања узорака.

"Када одврнете славину, буквално цепате оловни месинг, чији комади потом улазе у ваш узорак. што вјештачки даје високе резултате", рекао је Едвардс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана