Бајден: Приступ Нетанијахуа рату у Гази је погрешан

Танјуг
Бајден: Приступ Нетанијахуа рату у Гази је погрешан

ВАШИНГТОН - Приступ израелског премијера Бењамина Нетанијахуа рату у Гази је "погрешан", саопштио је амерички предсједник Џозеф  Бајден.

-Мислим да је оно што ради погрешно. Не слажем се с његовим приступом - рекао је Бајден у интервјуу за "Унивижн", америчку ТВ мрежу на шпанском језику који је емитован у уторак.

Он је апеловао на израелске власти да "само позову" на прекид ватре у трајању од шест до осам недјеља, и да омогуће потпуни приступ хуманитарној помоћи која је намијењена становништву у ратом погођеној Гази.

Бајден је рекао и да је у разговорима са лидерима земаља региона "од Саудијаца преко Јорданаца до Египћана" добио увјеравања да су спремни да крену са испоруком помоћи и да је потребно да се то "уради сада".

Амерички предсједник је такође, раније назвао израелско бомбардовање Газе "неселективним", а његове војне акције "претјераним".

Бела кућа је прошле недјеље објавила да је Бајден, у разговору с Нетанијахуом, запријетио да ће условити америчку подршку израелској офанзиви предузимањем конкретних корака за заштиту хуманитарних радника и цивила.

Тај је позив услиједио након израелског ваздушног напада у којем је убијено седам хуманитараца организације  Свјетска централна кухиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана