Бајден позвао Нетанијахуа да одустане од реформе судства

Танјуг
Бајден позвао Нетанијахуа да одустане од реформе судства

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден позвао је израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да одустане од приједлога за реформу судства који је довео до масовних протеста у Израелу.

Нетанијаху је у понедељак привремено одложио реформу након што је велики број људи изразио незадовољство предложеним измјенама закона.

Бијела кућа је раније саопштила рекла да би Нетанијаху требало да постигне компромис по том питању, али је Бајден у уторак позвао израелског премијера да у потпуности одустане од промена, преноси Ројтерс.

-Надам се да ће одустати од тога -рекао је Бајден, мислећи на законски приједлог који би израелској влади дао већу контролу над именовањима у Врховном суду земље.

Нетанијаху је брзо издао саопштење у којем је поручио америчком предсједнику да је „Израел суверена земља која своје одлуке доноси вољом сопственог народа, а не под притисцима из иностранства, укључујући и најбоље пријатеље“.

Нетанијаху је рекао и да његова влада настоји да "изврши реформе и успостављање одговарајуће равнотеже између три гране власти путем широког консензуса“ .

-Познајем предсједника Бајдена дужеод 40 година и цијеним његову дугогодишњу посвећеност Израелу - саопштио је Нетанијаху.

Он је рекао да је савезништво Израела и САД нераскидиво „и увек превазилази повремене међусобне несугласице".

Нетанијаху је најавио у понедјељак да, због притисака на владу коју предводи, привремено одлаже реформу правосуђа након вишемјесечних масовних протеста који су ове недјеље достигли врхунац.

Премијер Израела је сугерисао да ће одлагање трајати до почетка љетњег засиједања Кнесета, заказаног за 30. април.

Организатори протеста против реформе судства у Израелу саопштили су да ће нове демонстрације бити одржане у суботу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана