Бајден позвао на солидарност са Украјином на комеморацији годишњице Дана Д

Г.С.
Бајден позвао на солидарност са Украјином на комеморацији годишњице Дана Д

БОЈЕ - Предсједник САД Џо Бајден обиљежио је данас 80. годишњицу искрцавања савезника у Нормандији, Дан Д, нагласивши да неће одустати од одбране Украјине и дозволити Русији да пријети још већем делу Европе.

„Предати се силеџијама, поклонити се диктаторима је једноставно незамисливо“, рекао је Бајден на церемонији на америчком гробљу у Нормандији. „Када би то урадили то би значило заборављање оног што се десило на овим светим плажама“.

Искрцавање у Нормандији била је највећа поморска инвазија у историји ратовања и за то је Бајден рекао да је то снажна илустрација како прави савези чине јачим.

„Дан Д је снажна илусртрација тога како нас савези, прави савези чине јачим. Молим се да ми Американци никад нећемо заборавити ту лекцију“, рекао је Бајден.

Бајденова изјава је подсјећање на преузете америчке обавезе широм свијета које су доведене у питању ове године на предсједничким изборима у новембру. Бивши предсједник Доналд Трамп Бајденов највјероватнији противник рекао је да неће бранити европске савезнике који не издвајају довољно средстава за своју војну потрошњу.

У осврту на америчке војнике који су се искрцали на плаже Нормандије 6. јуна 1944. године Бајден је позвао садашње Американце „да буду достојни њихове жртве“.

„Морамо се сјетити чињенице да су они били хероји овде и да нас тај дан не ослобађа оног што треба да урадимо данас. Демократија никад није гарантована. Свака генерација је мора чувати, бранити и борити се за њу. То је тест свих времена“, рекао је Бајден, преноси Недељник.

Пре Бајдена француски предсједник Емануел Макрон рекао је америчким ветеранима да су дошли ту зато што је слободном свијету био потребан свако од њих и да су они „одговорили на позив“.

Макрон је уручио Легију части неколицини ветерана.

Пре тога су се Бајден и прва дама Џил Бајден састали са више од двадесет америчких ветерана близу плаже Омаха, гдје су се одвијале најжешће борбе на Дан Д. Они који су могли да стоје су уз помоћ устали из колица да позирају за слике. Већина се руковала са Бајденом или салутирала, а један га је загрлио.

„Немојте да остарите“ нашалио се 100-огодишњи ветеран Роберт Гибсон када се руковао са 81-огодишњим предсједником Бајденом, који је био беба на Дан Д.

Ова годишњица инвазије посебно је озбиљна зато што ће бити једна од посљедњих којима ће присуствовати још живи ветерани. Најмлађи преживјели из тог времена су у касним 90-им. Бајден се срео са једним ветераном који има 104. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана