Бајден позвао на јединство и смиривање страсти послије атентата на Трампа

Танјуг
Бајден позвао на јединство и смиривање страсти послије атентата на Трампа

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден обратио се синоћ нацији из Овалне канцеларије Бијеле куће и позвао Американце да смање политичке тензије и не забораве да су једни другима сусједи, послије атентата у којем је рањен републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп.

-Напад на Трампа нас је све позвао да се зауставимо и устукнемо - рекао је Бајден и истакао да се не смије дозволити да та врста насиља постане нормална.

-Политичка реторика у земљи је постала веома ужарена и вријеме је да се охлади. Сви имамо дужност да то учинимо - рекао је Бајден у обраћању које је трајало мање од седам минута, преноси Глас Америке.

Бајден је у говору који су преносиле све велике ТВ мреже нагласио да се у Америци несугласице рјешавају "на гласачим мјестима, а не мецима".

Он је позвао грађане САД да не доносе исхитрене закључке док се води истрага о пуцњави на Трамповом митингу у Пенсилванији, једној од држава које одлучују исход предсједничких избора.

-У Америци нема мјеста овој врсти насиља, или било каквом насиљу. Покушај убиства је супротан свему што ми представљамо, као земља. Ми нисмо таква земља, то није амерички начин и не смијемо да дозволимо да се то дешава - нагласио је Бајден.

Навео је неколико примјера политичког насиља посљедњих година, укључујући напад Трампових присталица на Капитол 6. јануара 2021 и напад чекићем на Пола Пелосија, супруга бивше предсједавајуће Представничког дома Ненси Пелоси, 2022. године.

-Насиље никада није одговор- рекао је Бајден.

То је трећи пут да се Бајден обратио из Овалне канцеларије како би коментарисао питања од великог значаја за Американце, од када је ступио на положај 2021. године.

Бајден се раније у недјељу такође обратио грађанима из Беле куће, у присуству потпредсједнице Камале Харис и секретара за правосуђе Мерика Гарланда.

Предсједник САД је рекао да је наредио да се спроведе темељна истрага о догађају на Трамповом митингу у Пенсилванији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана