Бајден: Повукао сам се из кампање да би спријечили да Трамп побиједи

Танјуг
Бајден: Повукао сам се из кампање да би спријечили да Трамп побиједи

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је да се повукао из кампанје за реизбор да би Демократска странка могла у потпуности да се концентрише на спречаванје бившег предсједника и републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа да освоји други мандат у Бијелој куćи.

Бајден је, у првом интервјуу од када се повукао 21. јула из кампанје за реизбор, рекао за Си-Би-Ес (ЦБС) да је ту одлуку донио у својој породичној куćи у Рехобот Бичу у Делаверу, крајем јула, само неколико неделја након телевизијске дебате са Трампом.

„За мене је и даље кључно питање - одржавање ове демократије... Иако је велика част бити предсједник, мислим да имам обавезу према земљи да урадим оно што је најважнија ствар која може да се уради, а то је да морамо да побиједимо Трампа“, навео је Бајден.

Према Бајденовим ријечима, на његову одлуку да се повуче из кампање утицало је и то што су анкете показивале да он и Трамп имају готово изједначену подршку бирача, као и забринутост једног броја конгресмена из редова Демократске странке да би могло да се догоди да Трамп победи на председничким изборима у новембру.



 

Бајден је одлуку о повлачењу из предсједничке трке саопштио 21. јула када је предложио да демократски кандидат за предсједника буде потпредсједница САД Камала Харис, а три дана касније се обратио нацији из Овалног кабинета, рекавши да неćе дозволити да било шта, чак ни „лична амбиција“, стане на пут спасавању америчке демократије.



 

Харис је прикупила стотине милиона долара и одржала скупове пред хиљадама присталица у оквиру своје кампање откако се Бајден повукао из кампање за реизбор 21. јула.

Према анкети Ипсоса објављеној у четвртак, Харис води на нивоу САД испред Трампа са 42 одсто подршке, док бивши амерички предсједник има подршку 37 одсто бирача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана