Избјегнута блокада америчке владе, у привременом буџету нема новца за помоћ Украјини

Срна
Foto: Kathmandupost.com

ВАШИНГТОН - Америчка влада избјегла је федерално гашење након што су се и Представнички дом и Сенат договорили о краткорочном споразуму о финансирању.

Приједлог закона којим се влада финансира до 17. новембра, и не укључује нову помоћ Украјини, усвојен је у Сенату са 88 гласова за и девет против. Приједлог је изнио предсједник Представничког дома републиканац Кевин Мекарти.

Предсједник ДЖозеф Бајден потписао га је неколико минута прије рока у поноћ.

У саопштењу објављеном убрзо након гласања у Сенату, Бајден је рекао да су “екстремни републиканци у Представничком дому” настојали да створе “вјештачку кризу” и позвао Мекартија да дозволи да наредни споразум о финансирању Украјине прође без одлагања.

Овим је отклоњена блокада институција, која би десетине хиљада федералних службеника оставила без плате, а различите владине службе биле би суспендоване.

Говорећи након што је договор усвојен, лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер рекао је да “Американци могу да одахну” и да су избјегнута “екстремна и штетна” смањења буџета за која су се залагали неки републиканци.

Али он је нагласио да споразум није “коначна дестинација”, увјеравајући Кијев да није одустао од даљег пакета финансирања Украјине.

“Нећемо престати да се боримо за већу подршку Украјини”, рекао је он.

У необичном потезу, високи лидери Сената из обје странке, укључујући лидера мањине Мича Меконела, објавили су заједничку изјаву у којој наговјештавају своју намјеру да “осигурају да америчка влада настави да пружа” подршку Украјини у наредним неђељама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана