Бајден потписао Меморандум о националној безбједности

Srna
Foto: Arhiva

ВАШИНГТОН- Предсједник САД Џозеф Бајден потписао је Меморандум о националној безбједности са циљем борбе против оружја за масовно уништење и побољшања сигурности нуклеарних и радиоактивних материјала.

"Предсједник Бајден је данас потписао Меморандум о националној безбједности /НСМ/ 19 за борбу против тероризма уз употрему оружја за масовно уништење и унапређење безједности нуклеарног и радиоактивног материјала широм свијета", наводи се у релевантном саопштењу.

Стратегија интегрише америчке политике ради борбе против употребе хемијског, биолошког, радиолошког и нуклеарног оружја "од стране недржавних актера", поставља јединствене приоритете за одјељења и агенције у федералној влади и потврђује приврженост Бијеле куће раду са партнерима из државног, локалног, племенског, међународног и приватног сектора на спречавању, ублажавању и одговарању на пријетење тероризма употребом оружја за масовно уништење.

Документом се успоставља и прва свеобухватна политика осугуравања радиоактивних материјала, као и нова упутства за управљање и безбједност нуклеарног материјала, чији је циљ транзиција са радиоактивних извора високе активности на алтернативне технологије када је то изводљиво.

Меморандум се осврће и на новонасталу природу пријетњи и увођење технологија које би се могле користити за развој, набавку или употребу оружја за масовно уништење. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана