Хагари: Израелске снаге у потпуности опколиле Газу

ГС/Агенције
Хагари: Израелске снаге у потпуности опколиле Газу

ТЕЛ, АВИВ - Тридесети је дан сукоба израелске војске и Хамаса. Десетине цивила погинуле су у новом нападу на избјеглички камп Џабалија. Хамас тврди да су се сукобили са израелским војницима у граду Гази. Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је да је постигнут напредак у обезбјеђивању такозване хуманитарне паузе у борбама између Израела и Хамаса.

Хагари: Израелске снаге у потпуности опколиле Газу, изводе опсежне ударе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су у потпуности опколиле град Газу и стигле до мора, ефективно подијеливши енклаву на сјевер и југ, изјавио је портпарол војске, бригадни генерал Данијел Хагари на брифингу.

-Данас су снаге ИДФ из пешадијске бригаде Голани опколиле град Газу, стигле до мора и држе положаје. Град Газа је такође опкољен са југа, а у ствари сада постоји север Појаса Газе и југ. Још увијек функционише коридор дуж којег се становници севера енклаве и Газе могу кретати ка југу -рекао је он, преноси Тајмс оф Израел.

Он је рекао да војска у овом часу изводи опсежне ударе у појасу Газе.

- Сада су широко распрострањени удари на терористичку инфраструктуру, испод земље и изнад ње - рекао је Хагари одговарајући на питање на вечерњој конференцији за новинаре.

Раније данас, израелска војска је саопштила да је напредовала дубоко у Појас Газе са сјевера и заузела положаје дуж обале.

Наводи се да је током борби погођено више од 1,6 хиљада објеката који су припадали Хамасу.

Халеви: Израелска војска спремна у сваком тренутку да крене у офанзиву на сјевер

Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви рекао је вечерас да је војска спремна "у сваком тренутку да крене у офанзиву на сјевер", пошто се претходних недјеља борила сваки дан против ракетних напада Хезболаха.

- Поставили смо циљ да знатно обновимо безбједносну ситуацију на границама, не само ка Појасу Газе - рекао је Халеви, пренео је Тајмс оф Израел.

Он је додао да је израелска војска у сваком тренутку спремна на офанзиву на сјевер, гдје се Израел граничи са Либаном.

 -Схватамо да то може да се деси и вјерујемо да је наша одбрана јака -  додао је Халеви.

Евакуација странаца из Газе обустављена од суботе

Евакуација страних држављана и повријеђених становника Газе преко прелаза Рафа у Египат, обустављена је од суботе након смртоносног напада на кола хитне помоћи, саопштили су египатски, амерички и катарски званичници, пренио је Ројтерс.

Палестинска телекомуникациона компанија Палтел саопштила је да су све комуникационе и интернет услуге поново прекинуте у Појасу Газе због наставка бомбардовања, док је Министарство здравља Газе саопштило да је десетине погинулих у нападу на избјеглички камп током ноћи.

Прелаз Рафа за египатско Синајско полуострво је једина излазна тачка из Газе која није под контролом Израела.

Блинкен: Палестинска управа треба да има централну улогу у будућности Газе

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је данас након посјете окупираној Западној обали данас да Палестинска управа треба да игра централну улогу у будућности појаса Газе.

Како преноси Ројтерс,  Блинкен обилази регион усред растућих тензија због рата Израела са Хамасом.

Блинкен је прошао кроз израелске контролне пунктове како би се састао са предсједником Палестинске управе Махмудом Абасом у граду Рамали на Западној обали током његове друге посјете региону откако су палестинска милитантна група Хамас 7. октобра извела изненадни напад на јужни Израел.

Блинкен је у суботу одбио позиве арапских званичника на прекид ватре након што је, безуспјешно, апеловао на Израел на ограниченије паузе у борбама дан раније.

Поред тога што настоји да осигура да се сукоб не прошири у региону, Блинкен покушава да покрене дискусију о томе како би се Газом могло управљати након потпуног уништења Хамаса за који Израел каже да је његов циљ.

Блинкен је рекао Абасу да Вашингтон вјерује да ПА „треба да игра централну улогу у ономе што слиједи у Гази“, рекао је високи званичник Стејт департмента.

Званичници из Либана: У израелском нападу убијена жена и три дјетета

Четири цивила, међу којима су три дјетета, убијена су вечерас у израелском ваздушном нападу у јужном Либану, саопштила је локална цивилна одбрана и либански државни медији.

Шеф цивилне одбране у округу Тире у јужном Либану потврдио је да су жена и три дјетета убијени, али није дао више детаља, пренио је АП.

Либанска државна Национална новинска агенција објавила је да су два цивилна аутомобила са члановима једне породице, међу којима је био и локални новинар, ишла између градова Аината и Аитарун у недјељу увече, када су погођени током ваздушног удара Израела.

Један од аутомобила директно је погођен и изгорио је, а убијени су жена и три дјетета, стара 10, 12 и 14 година, док су остали рањени.

Портпарол Израелске војске (ИДФ) Авичај Адри навео је раније на платформи Икс (Твитер) да је један Израелац убијен у нападу који је покренуо милитантни Хезболах, не прецизирајући да ли је особа била цивил или војник, пренео је АП.

Израелска војска, милитантни Хезболаха и њихови савезници дуж либанско-израелске границе сукобљавају се већ мјесец дана, од почетка рата Израела и Хамаса 7. октобра.

Оборени дрон изнад либанске територије

Израелска војска саопштила је данас да је њена противваздушна одбрана пресрела дрон који је летио ка Израелу из Либана док је био изнад либанске територије.

У саопштењу се наводи и да је противтенковска ракета испаљена из Либана погодила област Јифтах на сјеверу Израела.

За сада нема извјештаја о жртвама.

Либанска група Хезболах, коју подржава Иран, а која већ мјесец дана размјењује ватру са израелским снагама на граници, саопштила је да је гађала неколико израелских положаја на граници користећи навођене ракете и друго оружје.

Израелска војска је објавила да је дрон идентификован током лета из дубине Либана према Израелу и да га је успјешно пресрела јединица за противваздушну одбрану.

Министарство здравља у Појаса Газе, које је под контролом Хамаса, кориговало је данас информацију о броју убијен дјеце у израелским ваздушним нападима са 4.800 на 4.008.  

Ердоган: Наша је обавеза да зауставимо крвопролиће у Појасу Газе

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да та земља никада неће оставити Палестинце у Појасу Газе који су изложени бруталним израелским нападима у протеклих месец дана.

-Наша је дужност да спасимо нашу палестинску браћу од израелског угњетавања и зауставити крвопролиће које се догађа у Гази пред очима цијелог свијета -рекао је Ердоган на скупу у провинцији Ризе на сјевероистоку Турске.

Папа позвао на заустављање сукоба

Папа Фрањо позвао је данас на хитно заустављање сукоба у Гази и на слање хуманитарне подршке и помоћи повријеђенима да би се олакшала “веома тешка” ситуација.

- Стално размишљам о тешкој ситуацији у Палестини и Израелу у којој је много људи изгубило живот. Молим вас да станете, у име Бога прекините ватру - рекао је папа у обраћању окупљенима на Тргу Светог Петра.

Он је додао да се нада “да ће бити учињено све да се сукоб не прошири, да ће повријеђени бити спасени и да ће помоћ стићи становништву Газе, гдје је хуманитарна ситуација веома тешка”.

Папа је поновио апеле за прекид ватре и ослобађање талаца које је Хамас заробио током напада 7. октобра, фокусирајући се на дјецу, за коју је рекао да се “морају вратити својим породицама”.

-Хајде да мислимо на дјецу, сву дјецу укључену у овај рат, као у Украјини и у другим сукобима, њихова будућност се убија - додао је поглавар Католичке цркве.

Папа Фрањо (86) је раније позвао на успостављање хуманитарних коридора и рекао да је потребно рјешење са двије државе да би се окончао рат Израела и Хамаса, преноси Ројтерс.

Портпарол Министарства здравља у Гази Ашраф Ал Кудра рекао је данас да је број погинулих у израелским нападима на Појас Газе премашио је 9.700, а више од 24.800 људи је повријеђено.

-Број мртвих је порастао на 9.770, укључујући 4.800 дјеце, 2.550 жена и 596 старијих - рекао је Ал Кудра у обраћању које су преносили арапски телевизијски канали.

Он је додао да је 24.808 људи задобило повреде различитог степена.

Према званичним подацима из Израела, у нападу Хамаса 7. октобра убијено је око 1.400 људи, а више од 240 су одведени као таоци.

Абас: ПА ће преузети одговорност за Појас Газе у склопу свеобухватног решења

Предсједник Палестинске самоуправе (ПА) Махмуд Абас изјавио је данас током састанка у Рамали са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном да је ПА спремна да преузме пуну одговорност за Појас Газе у оквиру свеобухватног политичког решења које ће укључивати Западну обалу, Источни Јерусалим и Газу након завршетка рата Израела против милитантне групе Хамас. Абас је нагласио да се безбједност и мир могу постићи само укидањем израелске војне владавине над територијама “државе Палестине” и признавањем Источног Јерусалима као његовог главног града, пренио је “Тајмс оф Израел”.

Абас је поновио да је Палестинска ослободилачка организација (ПЛО), која води ПА, једини легитимни представник палестинског народа и њен једини доносилац одлука, чиме се дезавуише ривалска партија Хамас, милитантна група која контролише Појас Газе од избацивања ПА у крвавом државном удару 2007. године, навео је израелски портал.

Абас рекао Блинкену да је неопходан “хитан прекид ватре” у Гази

Палестински предсједник Махмуд Абас рекао је данас америчком државном секретару Ентонију Блинкену у Рамали да мора доћи до “хитне обуставе ватре” и дозволити допремање хуманитарне помоћи у Појас Газе, пренио је његов портпарол Набил Абу Рудеинех за Ројтерс.

Абас је, према наводима палестинске новинске агенције такође рекао Блинкену да “нема ријечи да опише геноцид и разарање” које трпи палестински народ у Гази као посљедица, како каже, израелске ратне машинерије која не поштује принципе међународног права. САД су се раније противиле прекиду ватре тврдећи да ће то омогућити Хамасу време да се прегрупише.

Блинкен је данас дошао у ненајављену посјету Рамали гдје је одржао састанак са Абасом након којег нису давали изјаве за медије. (Крај) УН: Готово 4.000 дјеце погинуло у Појасу Газе од 7. октобра

Готово 4.000 дјеце погинуло је у Појасу Газе од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра, саопштиле су Уједињене нације, упозоравајући да је ситуација катастрофална за децу у том подручју. Више од 40 одсто погинулих у Гази, послије готово четири седмице рата, била су дјеца, саопштиле су УН, наводећи да је 3.900 дјеце погинуло, док се 1.250 воде као нестала, за које се претпоставља да су затрпана испод зграда срушених у бомбардовању.

-Жене, дјеца и новорођенчад у Гази несразмјерно подносе терет мјесец дана борби на малој територији - наводе агенције УН за подршку дјеци, женама, здравственим службама и палестинским избјеглицама у заједничком саопштењу - пренио је “Гардијан”.

У периоду од 2008. године до септембра ове године укупно 859 дјечака и дјевојчица убијено је у ваздушним нападима и борбама унутар Газе, а током посљедњих 29 дана у просеку је убијено 130 малишана дневно, навеле су УН.

Истакнуто је да су међу најугроженијима бебе рођене током рата. Процјењује се да у Гази има 50.000 трудница, а због тога што је 14 болница и 45 клиника затворено, поједине жене морају да се порађају у склоништима, у својим кућама и на улицама, навеле су УН. Упозорава се да су и породиље у болницама у опасности због тога што понестају залихе, а санитарни услови се погоршавају. УН су упозориле да је угрожено и 130 превремено рођених беба у инкубаторима.

ИДФ: Могуће да је експлозија у школу у Џабалији резултат напада на другу мету

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да резултати прелиминарне истраге указују да израелска војска није гађала школу у избјегличком кампу Џабалија на сјеверу Газе, а да је могуће да је експлозија била резултат напада ИДФ усмјереног на другу мету, јавио је Ројтерс.

Агенција УН за палестинске избјеглице (UNRWA) потврдила је да је у суботу погођена школа коју води у избегличком кампу Џабалија. Из UNRWA је речено за Би-Би-Си да је школа, која служи као склониште за људе који беже од борби, погођена на два мјеста - у дворишту гдје се налазе шатори за расељене особе и поред зида гдје су жене пекле хљеб. Министарство здравља у Гази које води Хамас саопштило да је то био израелски напад и да је убијено најмање 15 људи и рањено 70.

Рат Израела и Хамаса ће коштати 51 милијарду долара

Рат Израела са Хамасом у Појасу Газе коштаће 200 милијарди шекела (51 милијарду долара), пише данас финансијски лист “Калкалист” позивајући се на прелиминарне податке израелског Министарства финансија.

Лист наводи да је процјена, која износи 10 одсто бруто домаћег производа, заснована на рату који траје између осам и 12 мјесеци, који је ограничен на Газу, без пуног учешћа либанског Хезболаха, Ирана или Јемена и са око 350.000 регрутованих Израелаца као војних резервиста који се ускоро враћају на посао.

“Калкалист” пише да је ово “оптимистична” процјена.

Министарство финансија је саопштило да не стоји иза података које је објавио лист.

У тексту је наведено да ће половина трошкова бити за одбрану, у износу од око 250 милиона долара дневно, а остали трошкови су губитак прихода, компензације за предузећа и трошкови обнове.

Наоружани нападачи Хамаса из Газе покренули су 7. октобра најсмртоноснији напад на израелске цивиле у историји Израела, који од тада бомбардује Газу с циљем да елиминише ову групу.

СЗО: У нападима на здравствене установе у Гази погинуле 504 особе од 7. октобра

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да су у израелским нападима на здравствене установе у Појасу Газе од 7. октобра, погинуле укупно 504 особе, да је 459 повријеђено, као и да је оштећено 39 објеката и погођено 31 возило хитне помоћи.

СЗО је навела на платформи ИКс да је документовала 102 напада на здравствене установе у Појасу Газе од 7. октобра.

СЗО је истакла да се више од половине напада на здравствене установе догодило у граду Гази, као и да се у том граду налази више од половине укупно оштећених болница у Појасу Газе.

СЗО позива на заштиту цивила и здравствених установа, који, како подсећа, не би требало да буду мете напада према међународном ратном праву.

Министарство Газе: У израелском нападу убијена 21 особа из једне породице

У ноћашњим израелским нападима на Појас Газе убијен је 21 Палестинац из једне породице, саопштило је Министарство здравља у Гази које је под контролом палестинског милитантног покрета Хамас.

Како је наведено, у бомбардовању је погођена кућа те породице, која је била пуна жена и деце, преноси Ројтерс. Агенција додаје да није могла независно да потврди ове информације.

ИДФ: Израел од почетка копнене операције погодио 2.500 циљева у Гази

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су од почетка копнене операције прије недјељу дана погодиле 2.500 циљева у нападима копнених, ваздушних и морнаричких снага у Појасу Газе.

ИДФ наводи да су трупе током ноћи наставиле борбе са оперативцима терористичког Хамаса у сјеверној Гази, објавио је "Тајмс ов Израел".

Израелска војска је напоменула да су копнене снаге такође усмјериле авионе на нападе на инфраструктуру Хамаса, складишта оружја, осматрачнице и командне центре.

ИДФ није дао информације о могућим жртвама међу израелским снагама.

Три Палестинца повријеђена у сукобима на Западној обали

Најмање четири Палестинца су повријеђена, а један је ухапшен у сукобима са израелском војском током рација широм окупиране Западне обале синоћ и јутрос.

Израелске снаге и Палестинци сукобили су се у Џенину, Наблусу и Тулкарму, као и на другим локацијама широм Западне обале, објавио је Џерузалем пост, позивајући се на палестинске извјештаје.

Како се наводи, три Палестинца су повријеђена у Наблусу у сукобима током рације израелских снага, док је у Џенину један Палестинац повријеђен, а најмање један је ухапшен током рације у том граду.

Палестинска милитантна група Хамас претходно је саопштила да је бомбардовала израелске трупе које су улазиле у Џенин на окупираној Западној обали.

Хамасове Бригаде Ал-Касам тврде да су се припадници батаљона Џенин сукобили са израелским снагама које улазе у град Џенин на Западној обали и избјеглички камп, објавио је "Тајмс ов Израел".

Бригаде Ал-Касам тврде да у најновијем сукобу у Џенину припадници тих бригада користе бомбе против израелских трупа и оклопних булдожера.

На основу снимака, који је објавио Хамас, изгледа да је била најмање једна велика експлозија у Џенину.

WAFA: 51 особа погинула у израелском бомбардовању избјегличког кампа

Најмање 51 особа је погинула, а десетине су повријеђено у синоћњем нападу израелских борбених авиона на избјеглички камп Ал-Магази у централном делу Појаса Газе, јавља палестинска агенција WАФА.

Агенција наводи да је међу жртвама највише жена и дјеце.

WAFA наводи да су израелски авиони покренули интензивне нападе на насеља у западном и сјеверном дијелу Појаса Газе.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да су од почетка сукоба Хамаса и Израела 7. октобра погинула 9.572 Палестинца, а рањено више од 26.000.

Бајден: Постигнут напредак у обезбјеђивању тзв. хуманитарне паузе у Гази

Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је  да је постигнут напредак у обезбјеђивању такозване хуманитарне паузе у борбама између Израела и Хамаса.

На питање да ли је било напретка по том питању, Бајден је одговорио "да" док је излазио из цркве у Делаверу, пренио је "Тајмс оф Израел".

Он није изнио друге детаље.

Хамас саопштио да је бомбардовао израелске трупе које су улазиле у Џенин

Палестинска милитантна група Хамас саопштила је да је бомбардовала израелске трупе које су улазиле у Џенин на окупираној Западној обали.

Хамасове Бригаде Ал-Касам тврде да су се припадници батаљона Џенин сукобили са израелским снагама које улазе у град Џенин на Западној обали и избјеглички камп, објавио је "Тајмс ов Израел".

Бригаде Ал-Касам тврде да у најновијем сукобу у Џенину припадници тих бригада користе бомбе против израелских трупа и оклопних булдожера.

На основу снимака, који је објавио Хамас, изгледа да је била најмање једна велика експлозија у Џенину.

УН: 1,5 милиона становника Газе расељено, објекти претрпани

Готово 1,5 милиона људи у Појасу Газе је интерно расељено, а од њих се више од 710.000 налази у објектима које води Агенција УН за палестинске избеглице (UNRWA), саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (OSHA).

Канцеларија УН истиче да претрпаност склоништа изазива "озбиљне ризике по здравље и заштиту", а  оставља посљедице и по ментално здравље, преноси BBC.

Такође, наводи се да оштећење водоводне и санитарне инфраструктуре повећава ризике по јавно здравље.

Око 530.000 људи налази се у склоништима на 92 локације UNRWA на југу Газе, а склоништа су претрпана и не могу да приме нове расељене, па многи од њих спавају на улицама у близини објеката UNRWA.

Око 160.000 људи смјештено је у објектима UNRWA -е у граду Гази и сјеверном дијелу Појаса Газе, али та агенција наводи да више није у могућности да им пружа помоћ јер нема тачне информације о потребама расељених нити о условима у којима бораве.

Израел је у оквиру операције против палестинског милитантног покрета Хамас позвао становнике сјеверног диjела Појаса Газе да се евакуишу у јужни дио те паелстинске енклаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана