Бајден поново позвао на забрану продаје аутоматског оружја

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден поново је позвао на забрану продаје аутоматског оружја, на скупу који су његова супруга Џил и он одржали у Белој кући, на годишњицу масакра у основној школи у Јувалдеу у Тексасу.

Трагедија 24. маја 2022, у којој је убијено 19 ученика и двоје наставника, била је најстрашнија од бројних масовних пуцњава које су се догодиле у Америци протекле године.

-Не можемо да окончамо ову епидемију док Конгрес не усвоји разумне законе о безбједности оружја, и оружје рата склони са наших улица и ван домашај опасних људи, и док појединачне државе не учине то исто - поручио је Бајден, пренио је Глас Америке.

Ватрено оружје је усмртило више дјеце и тинејџера у САД него било који други узрочник смрти, према анализи истраживача Универзитета Мичиген.

Бајден је још једном позвао Конгрес да забрани продају аутоматских пушака АР-15 и магазина са муницијом високог капацитета.

Истрага о поступању полиције током масовног убиства у основној школи Роб у Јувалдеу, Тексасу, у току је и годину дана послије злочина. Нападач је 24. маја 2022. у школи убио 19 дјеце и двоје наставника.

У истрази се до сада показало да је полиција оклевала да се супротстави нападачу, као и да су надлежни у данима после напада давали нетачне и опречне информације о својој реакцији на лицу мjеста.

Убиство у школи у Јувалдеу поново је изазвало бijес у америчкој јавности због оружаног насиља, поново се позивало на доношење строжих закона о оружју, а у току су и судски процеси против локалних власти у том мjесту због сакривана информација о пуцњави и реаговању полиције.

Извjештај посланика државне скупштине Тексаса показао је да је на мjесту пуцњаве било око 400 полицајаца - локалних, државних, федералних. Међутим, тешко наоружани полицајци чекали су више од једног сата да се супротставе 18-годишњем нападачу и убију га.

Посланици су констатовали да су полицајци као приоритет схватили свој живот у односу на "животе недужне дjеце". Убијени ђаци су били старости од 9 до 11 година.

Најмање петоро полицајаца повукло се из службе након што је отворена истрага. Шеф Одjељења за јавну безбедност Тексаса, Стив Мекроу, казао је да је велики део одговорности на шефу полиције Јувалдеа, који је отпуштен, наводи Глас Америке.

Државна тужитељка округа Јувалде, Кристина Мичел, рекла је да тексашки ренџери и даље истражују поступање полиције и да ће њена канцеларија све што је откривено предочити великој пороти. Али, каже да не зна када ће истрага бити окончана.

Градоначелник Јувалдеа Дон Меклолин поручује да га фрустрира спорост истраге.

-Немају одговоре на једноставна питања, на која би требало да их имају - казао је Меклолин породицама жртава.

Бајден, који је са супругом посдетио Јувалде непосредно након трагедије, мjесец дана послijе потписао је закон о оружју којим се пооштравају одређени услови за куповину.

Закон прописује строже безбjедносне провjере за најмлађе купце оружја и даје државама додатни новац да обезбиједе доступност програма за ментално здравље и помоћ школама.

Иако сличан закон на федералном нивоу није донијет деценијама, он није укључио оно што су породице из Јувалдеа тражиле - да се подигне старосна граница за куповину аутоматског оружја.

На нивоу државе Тексас, републиканска власт одбацила је све приједлоге да се пооштре закони о оружју упркос протестима породица и демократа.

Гувернер Грег Абот такође је одбацио позиве да се пооштре закони, као што је то учинио послије масовних убистава у цркви у Садерленд Спрингсу 2017. или супермаркету у Ел Пасу 2018. Абот због тога није трпио посљедице на изборима и освојио је трећи мандат послије убиства у Јувалдеу.

Основна школа Роб је перманентно затворена, као и цијели кампус, и у плану је да се направи нова.

Више од 10 ученика четвртог разреда преживјело је масакр у њиховој учионици. Неки су се вратили на наставу уживо прошле јесени. Други су наставили са онлајн наставом, укључујући и дјевојчицу која је провела више од два месеца у болници пошто је рањена са неколико метака.

Неке породице из Јувалдеа поднијеле су тужбе против произвођача оружја и полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана