Бајден отворио самит НАТО: Русија неће побиједити; НАТО моћнији него икад

Танјуг
Бајден отворио самит НАТО: Русија неће побиједити; НАТО моћнији него икад

ВАШИНГОН - Амерички предсједник Џо Бајден отворио је у уторак самит НАТО у Вашингтону пожељевши добродошлицу државама чланицама, а у свом говору фокусирао се на подршку Украјини.

Бајден је, користећи телепромптер, рекао свјетским лидерима да је "НАТО моћнији него икад“ на своју 75. годишњицу, истичући ширење алијансе док је он на функцији.

-Задовољство је угостити вас у овој преломној години, с поносом се осврнути на све што смо постигли и гледати напријед у нашу заједничку будућност са снагом и одлучношћу. Данас је НАТО моћнији него икада - навео је Бајден.

-Овај тренутак у историји захтијева нашу заједничку снагу -  рекао је он, наглашавајући ријешеност НАТО-а да „помогне Украјини да се одбрани од руске инвазије“.

Према Бајденовим ријечима, руски председник Владимир Путин не жели ништа мање од "потпуног потчињавања Украјине и да збрише Украјину са мапе.

-Украјина може и хоће да заустави Путина - додао је он.

Предсједник Америке је додао да Русија неће побиједити, али да Украјина хоће.

У свом говору од 13 минута, Бајден се није освртао на домаћу политичку драму око његове кампање.

Лидери НАТО-а окупили су се на самиту у Вашингтону, на којем алијанса обиљежава 75. годишњицу постојања.

НАТО никад није био већи, али и изазови са којим се суочава су велики - рат у Украјини, све агресивнија Кина, рат Израела и Хамаса у Гази, а неке чланице доводе у питање своју посвећеност алијанси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана