Бајден: НАТО можда најпостојанији војни савез у историји, јачи него икад

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАРШАВА-Амерички предсједник Џозеф Бајден је током данашњег састанка с пољским колегом Анџејем Дудом, описао НАТО као "можда најпостојанији савез у историји" и рекао је да је алијанса јача него икад упркос надањима руског предсједника Владимира Путина да ће се распасти због рата у Украјини, преноси АП.

Бајден је такође потврдио посвећеност САД европској безбједности.

"Морамо да имамо безбједност у Европи. То је тако основно, тако једноставно,а тако посљедично", саопштио је Бајден у предсједничкој палати у Варшави.

Он је додао да подршка САД Украјини остаје снажна.

"Као што сам рекао предсједнику Зеленском када смо јуче разговарали у Кијеву, вјероватно могу да кажем да наша подршка Украјини остаје непоколебљива", рекао је Бајден.

Он је коментарисао помоћ Пољске Украјини и назвао је „заиста изванредном“ и захвалио је Пољској што је примила преко милион Украјинаца.

Предсједник Пољске  је казао да је Бајденова посјета важан знак посвећености САД одржању безбједности у Европи.

Бајден је у понедјељак стигао у Варшаву након ненајављене посјете Кијеву,а Дуда је похвалио путовање америчког предсједника као „спектакуларно“, рекавши да је оно „подигло морал украјинских бранилаца“.

Амерички предсједник данас разговара са пољским колегом о јачању источног крила НАТО, које се суочава са наставком сукоба у Украјини, саопштила је Бијела кућа.

Током поподнева се очекује Бајденово обраћање  испред Краљевског замка у Варшави, а сутра је планирано да се састане са Дудом и другим лидерима букурештанске деветорке, групе најисточнијих чланица НАТО војног савеза.

Бајден ће говорити у истом дану када је Путин говорио у Федералној скупштини о стању државе и поручио да је „немогуће поразити Русију на бојном пољу“, док је савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливан рекао да Бајденово обраћање неће имати „директне везе” са Путиновим обраћањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана