Бајден напустио Кијев, Москва дала гаранције за посјету

Танјуг
Бајден напустио Кијев, Москва дала гаранције за посјету

КИЈЕВ - Изненадна посјета америчког предсједника Украјини је завршена.

Предсједник САД Џо Бајден напустио је Кијев након изненадне посјете главном граду Украјине и обећања за повећану испорука оружја, потврдили су из Бијеле куће.

Он је завршио посјету уочи прве годишњице руске инвазије на прозападну земљу, којом је између осталог послао поруку да подржавају Украјину и најавио је нови пакет војне помоћи вриједан 500 милиона долара, али и нове санкције Русији.

"Док се свијет припрема за обиљежавање прве годишњице руске бруталне инвазије на Украјину, ја сам данас у Кијеву како бих се састао с предсједником Зеленским и потврдио недвосмислену преданост украјинској демократији, суверенитету и територијалном интегритету. Свијет је уз вас" поручио је Бајден.

Медведев: Москва је дала безбедносне гаранције Бајдену пре његове посете

Москва је дала безбједносне гаранције прије његове посјете, навео је предсједник руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев, али није прецизирао ко је са руске стране дао те гаранције.

''Бајден је, након што је добио безбједносне гаранције, коначно стигао у Кијев. Обећао је много оружја и до гроба се заклео на вјерност неонацистичком режиму. Наравно, било је много наговештаја побједе с њихове стране, која ће наводно доћи с новим оружјем и храбрим људима'', написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Он је оцијенио да западне земље ''прилично вјерно'' снабдјевају Кијев оружјем и новцем.

''Снабдјевају их у огромним количинама, омогућују војно-индустријском комплексу земаља НАТО-а да зарађује и краде оружје за продају терористима широм свијета'', рекао је.

АП је раније јавио, позивајући се на Бијелу кућу, да је Вашингтон био у контакту са Москвом непосредно прије Бајденове посјете Украјини, ''како би избјегао конфликтне ситуације''.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана