Бајден: Након рата у Гази мора бити формирана држава Палестина

Агенције
Бајден: Након рата у Гази мора бити формирана држава Палестина

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џо Баден изјавио је у сриједу да рјешење о двије државе мора услиједити након рата између Израела и Хамаса у Гази, без враћања на статус кво који је постојао прије напада 7. октобра.

-То такође  значи да када се ова криза заврши, мора постојати визија онога што слиједи, и, по нашем мишљењу, то мора бити рјешење с двије државе - рекао је Бајден.

Постизање овога, додао је, значи концентрисани напор за све стране, Израелце, Палестинце, регионалне партнере, глобалне лидере, да постигну мир.

Хамас, рекао је Бајден, не представља велику већину палестинског народа. Милитантна група користи палестинске цивиле као "живи штит".

Такођер је нагласио потребу да Израел постане више интегрисан са Блиским истоком када се сукоб ријеши. Он је рекао да међу блискоисточним лидерима постоји стварна нада за бољу будућност.

Бајден је рекао да вјерује да је напад Хамаса раније овог мјесеца био дјелимично одговор на напоре које подржавају САД за нормализацију односа између Саудијске Арабије и Израела.

-Увјерен сам да је један од разлога зашто је Хамас напао када су то учинили, немам доказа за то, то ми говоре моји инстинкти, је због напретка који смо остварили према регионалној интеграцији Израела и регионалној интеграцији уопштено. Не можемо оставити тај посао иза себе - рекао је Бајден.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана