Бајден најавио одговор САД на напад на америчке војнике у Јордану

Танјуг
Бајден најавио одговор САД на напад на америчке војнике у Јордану

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден саопштио је да ће "одговарати" они који су криви за напад на базу САД у Јордану, на граници са Сиријом, у којем су три америчка војника погинула а најмање 34 рањена, оптуживши за тај напад дроном "радикалне милитантне групе које подржава Иран".

- Они који су криви за напад одговараће у тренутку и на начин којег ћемо ми одабрати - рекао је Бајден.

Тројица америчких војника су убијена, а најмање 34 су рањена у нападу дроном на мању америчку базу у Јордану, познату као Торањ 22. То је први пут да су амерички војници убијени непријатељском ватром на Блиском истоку од почетка рата у Гази.

У међувремену је Исламски отпор у Ираку, кровна група неколико наоружаних милитантних фракција које подржава Иран, преузела одговорност за нападе на граници Јордана и Сирије, укључујући напад дроном на војну базу САД.

Снаге Исламског отпора саопштиле су на свом Телеграм каналу да су покренуле нападе беспилотним летјелицама јуче у зору у оквиру својих напора да се, како су навели, "одупру америчким окупационим снагама у Ираку" и као одговор на израелске "масакре" над народом у Гази, преноси CNN.

Како је пренио АП, Бајден је одржао минут ћутања током појављивања у банкет сали баптистичке цркве на свом путовању ка Јужној Каролини у оквиру кампање за предстојеће предсједничке изборе.

-Имали смо тежак дан синоћ на Блиском истоку. Изгубили смо три храбре душе у нападу на једну од наших база - рекао је Бајден, и касније, после минута ћутања, додао, "и ми ћемо одговорити".

Одлазећи предсједник САД касније је у писаној изјави навео да ће САД "позвати на одговорност" кривце за напад у, како је саопштио, вријеме и на начин по избору САД.

Више америчких сенатора позвало је на снажан одговор на напад, при чему су неки сугерисали да треба напасти директно мете у Ирану, земљи коју сматрају главним кривцем за смрт америчких војника. Сматрају да је нападом у Јордану пређена тзв. "црвена линија", односно да се дошло до тачке у којој је жесток одговор неминован.

Амерички министар обране Лојд Остин је поручио да је "бијесан", додавши да "неће толерисати" нападе на америчке снаге.

Он је такође изјавио да ће предузети све неопходне радње како би одбранили САД, њене трупе и интересе.

У међувремену, милитанти које подржава Иран у источној Сирији почели су да се повлаче са својих положаја, у страху од америчких ваздушних напада, рекао је Омар Абу Лејла, европски активиста који се налази на челу "Деир Езор 24" медија за АП.

Централна команда САД саопштила је раније да су у нападу у зору најмање 34 америчка војника повријеђена у нападу дроном на њену базу у Јордану, познату као "Торањ 22", од којих је осам, у стабилном стању, авионом превезено из Јордана, ради пружања накнадне његе.

Три званичника су изјавила да је дрон ударио у близини преноћишта војника, што, како су рекли, даје објашњење због чега има толико жртава.

Торањ 22 налази се дуж сиријске границе и углавном је користе трупе укључене у мисију савјетовања и помоћи јорданским снагама.

У  америчкој бази, према саопштењу Централне команде америчке војске смјештено је око 350 припадника америчке војске и ваздухопловства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана