Бајден најавио нови пакет војне помоћи Кијеву

Srna
Foto: Arhiva

ХИРОШИМА- Амерички предсједник Џозеф Бајден најавио је данас нови пакет војне помоћи Кијеву и током састанка са предсједником Украјине Владимиром Зеленским истакао да САД чине све што могу да "ојачају одбрану Украјине у рату са Русијом".

Бајден је, на састанку са украјинским лидером на маргинама самита свјетских лидера из Групе седам /Г7/, изјавио да пакет војне помоћи укључује муницију, артиљерију и оклопна возила.

Зеленски је рекао лидерима Г7 да је "план Кијева да оконча рат Русије у Украјини очигледан израз рационалности" и захвалио на подршци украјинској мировној формули.

Британски премијер Риши Сунак изјавио је да ће његова земља овог љета почети да обучава украјинске пилоте у оквиру подршке ваздухопловству Украјине у рату са Русијом.

Сунак је рекао да нико не жели мир више од Зеленског, али да мировни услови требају да буду засновани на украјинским принципима.

Канадски предсједник Џастин Трудо изјавио је на самиту у Хирошими да ће његова земља наставити да обучава украјинску војску и да то чини од 2015. године.

Трудо је рекао да ће Канада подржавати Украјину колико год и докле год то буде потребно.

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је прије одласка са самита да потенцијални програми западних савезника за обучавање украјинских пилота на борбеним авионима "Ф-16" представљају поруку Русији да не очекује да ће успјети у инвазији на Украјину чак ни у продуженом сукобу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана