Бајден: Једном сам побиједио Трампа и поново ћу

Танјуг
Бајден: Једном сам побиједио Трампа и поново ћу

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је да је најквалификованији да буде предсједник, да је једном побиједио кандидата републиканаца Доналда Трампа и да ће га поново побиједити.

Бајден је током конференције за медије у Вашингтону, која је одржана послије самита НАТО-а и која је била под будним оком јавности усљед сумњи у његове психофизичке способности и позива у дијелу јавности да одустане од кандидатуре за предсједника, рекао да је доброг здравственог стања и да ће обавити још један неуролошки преглед ако му то препоруче љекари.

"Обавио сам три неуролошка прегледа, посљедњи у фебруару, љекари су ми рекли да сам у доброј форми. Не очекујем да ће сви бити задовољни оним што радим или бројем доктора које имам", рекао је Бајден.

Истакао је да у трку за предсједника није ушао размишљајући о својој заоставштини, већ, како је рекао, "да би завршио посао".

Упитан о лапсусу који је направио прије конференције за медије, када је током програма самита НАТО-а украјинског предсједника Володимира Зеленског погрешно ословио именом руског предсједника Владимира Путина, Бајден је рекао да му ниједан свјетски лидер није изнио ниједну примједбу у вези са организацијом тог догађаја.

Бајден је оцијенио да је то једна од најуспјешнијих конференција којима је присуствовао за дуго времена.

На питање да ли може да пружи увјеравања да више неће бити лоших вечери, што је навео као разлог свог неувјерљивог наступа током телевизијске дебате са Трампом 27. јуна, Бајден је одговорио да такве гаранције пружа добро обављен посао.

"Покажите ми ко је усвојио више закона у посљедње три и по године. Прошле недјеље отворено је 2.000 радних мјеста. То је оно што ме увјерава да смо на правом путу", одговорио је Бајден.

Додао је да има подршку страних лидера, за које је рекао да су му пренијели да би Трампова побједа на изборима, како је навео, "била катастрофа".

"Дјелује да Трамп има афинитета према ауторитарним лидерима. Мислим да се могу побринути да помогнем да Украјина не падне", рекао је Бајден.

Такође је навео да не сумња у то да може да се суочи са предсједницима Кине и Русије Си Ђинпингом и Владимиром Путином.

"За Путина и Сија сам спреман сада и за три године. Са кинеским предсједником сам у контакту, а са руским немам разлога да причам јер не намјерава ништа да промијени. Нема свјетског лидера са којим нисам спреман да разговарам. Путин има проблем у рату за који тврди да добија. Губитке веће од 350.000 војника, а милони људи напуштају Русију. Међутим, контролишу јавни простор - лажу своје грађане о томе шта се догађа. Ако дозволимо Русији да успије у Украјини, неће стати на томе", рекао је Бајден.

Упитан да ли би нешто другачије учинио у вези са сукобом између Хамаса и Израела, Бајден је одговорио да Појас Газе не би требало да буде окупиран по окончању непријатељстава.

"Подржавам напоре Израела да порази Хамас. Вријеме је да се договори примирје и оконча рат", навео је Бајден.

У дијелу америчке јавности Бајденово обраћање сматрало се једним од кључних тренутака у његовом настојању да освоји други узастопни мандат у Бијелој кући, преноси Глас Америке.

Бајденово психофизичко стање преиспитују његови савезници, али и Трампове присталице након слабог учинка у дебати са вјероватним републиканским кандидатом прије двије седмице.

Бајден је од тада у јавним наступима износио тврдње да је неувјерљив јавни наступ био послједица, како је навео "лоше вечери", а не умањених способности.

Међутим, неки од званичника Демократске странке су приватно или јавно затражили од Бајдена да повуче кандидатуру за предсједника или исказали забринутост у вези са његовим шансама да побиједи Трампа други пут заредом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана