Бајден и Зеленски потписали безбjедносни споразум: САД поручују да ће стајати уз Украјину

Танјуг
Бајден и Зеленски потписали безбjедносни споразум: САД поручују да ће стајати уз Украјину

БОРГО ЕЊАЦИЈА - Амерички предсједник Џозеф Бајден и украјински предсједник Володимир Зеленски потписали су десетогодишњи безбедносни споразум између САД и Украјине.

Бајден је након потписивања, у италијанском љетовалишту Борго Ењација, гдје се одржава Самит Г7, изјавио да је рат у Украјини био тест за цијели свијет и то да ли ће стајати уз Украјину и за "суверенитет и слободу, против тираније", преноси CNN.

-Сједињене Америчке Државе, Г7 и државе широм свијета су константно одговарале на то питање позитивно. Рећи ћемо опет - стајаћемо уз Украјину - поручио је Бајден.

Он је додао да тренутно сви системи противваздушне одбране (ПВО) које САД имају иду Украјини и да ће друге државе које очекују исту помоћ морати да сачекају док се не испуне потребе Украјине.

Зеленски је изјавио да је реч о "историјском дану" и да потписани споразум користи свима јер је Русија "права глобална пријетња".

-Ово је споразум о безбједности и стога о заштити људског живота. Ово је споразум о сарадњи и стога о томе како ће наше државе постати јаче. Ово је споразум о корацима који ће гарантовати одржив мир и стога од њега имају корист сви у свијету - оцијенио је Зеленски.

Говорећи о Кини, Зеленски је навео да је добио потврду од кинеског предсједника Си Ђинпинга да неће снабијдевати Русију оружјем.

-Имао сам телефонски разговор са лидером Кине. Рекао је да неће продати никакво оружје Русији. Видјећемо, ако је поштена особа, неће. Јер ми је дао своју ријеч - казао је Зеленски.

Он је додао да мисли да ће САД наставити да подржавају Украјину у рату против Русије, без обзира на то ко ће бити предсједник САД јер њега бира амерички народ "и ако је народ са нама, било који лидер ће бити с нама у борби за слободу".

Зеленски је навео да ће споразум служити као мост за приступање Кијева НАТО-у и напоменуо да је важно да сви "Украјинци и Европљани знају да неће бити мањка безбједности у Европи".

Споразум, потписан на маргинама самита Г7 у Италији, требало би да буде корак ка чланству Украјине у НАТО, пише у документу, преноси Ројтерс.

Додаје се да ће се у случају оружаног напада или пријетње против Украјине, високи амерички и украјински званичници састати у року од 24 сата како би се консултовали о одговорима и утврдили додатне одбрамбене потребе Кијева.

Према споразуму, САД поново потврђују подршку украјинској одбрани суверенитета и територијалног интегритета, у тренутку поновног притиска Русије на источном фронту Украјине, наводи Ројтерс.

-Да би се осигурала безбједност Украјине, обе стране признају да је Украјини потребна значајна војна сила, снажни капацитети и стална улагања у њену одбрамбену индустријску базу која су у складу са стандардима Сјеверноатлантског савеза (НАТО) - наводи се у тексту.

У споразуму се наводи да САД намјеравају да обезбеде "дугорочну материјалну, савјетодавну, обавјештајну, безбједносну, одбрамбено-индустријску, институционалну, обуку и другу подршку за развој украјинских безбједносних и одбрамбених снага способних да бране суверену, независну, демократску Украјину".

Истовремено, документ, како је објашњено у Белој кући, не укључује никакве обавезе Вашингтона да користи своје снаге за заштиту Украјине, нити садржи новчане обавезе за америчку страну.

Поред овог споразума, Зеленски је потписао и билатерални споразум са  премијером Јапана Фумио Кишидом о сарадњи између Кијева и Токија.

Украјина је, током више од двије године откако траје агресија Русије, потписала 15 сличних споразума којима се обећава дугорочна подршка  савезника Кијева, укључујући Велику Британију, Француску и Њемачку.

Самит Г7 почео је јуче у мјесту Борго Ењација, у Италији, а на отварању је постигнут договор о приједлогу САД да земље чланице подрже зајам од 50 милијарди долара Украјини користећи замрзнуту руску имовину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана