Бајден и Трамп посјетили границу САД и Мексика, питање миграната једно од кључних

Танјуг
Бајден и Трамп посјетили границу САД и Мексика, питање миграната једно од кључних

ВАШИНГТОН- Амерички предсједник Џозеф Бајден и бивши предсједник Доналд Трамп посјетили су истог дана границу САД и Мексика, у вријеме када је велики прилив миграната постао једно од најважнијих питања за гласаче.

Бајден је посјетио погранични град Браунсвил у Тексасу, у намјери да подсјети бираче да су републиканци у Конгресу одбацили двостраначки приједлог о јачању имиграционих мјера, након што им је Трамп рекао да не изгласају закон како Бајден не би остварио политичку побједу, преноси Глас Америке.

Браунсвил је регион гдје се број илегалних улазака у САД знатно смањио протеклих година.

Предсједник је у Браунсвилу позвао Трампа да му се придружи у проналажењу рјешења за проблеме имиграције у САД, преноси Глас Америке.

-Усагласите се умјесто што члановима Конгреса говорите да блокирају овај приједлог. Придружите ми се или ћу се ја придружити вама указујући Конгресу да усвоји овај двостраначки приједлог закона о безбједности граница. Можемо то да урадимо заједно - рекао је Бајден.

Он је позвао чланове Конгреса да поново размотре ставове о двостраначком приједлогу за рјешавање кризе на граници, пошто је блокиран у Сенату, у великој мјери и због противљења Доналда Трампа.

-Сенат треба да приспита свој став, а чланови који му се противе политизацију треба да оставе по страни. Њихова одлука треба да буде донета на основу процијењене добробити, а не да ли ће користити једној или другој странци. Договор је био готово постигнут, а онда га је скрајнуло странчарење. Компромис је користан корак у рјешавању проблема имиграције - поручио је Бајден.

-Потребно је да дјелујемо - истакао је амерички предсједник, алудирајући на Конгрес.

Бивши предсједник Трамп обишао је Игл Пес, једно од најпрометнијих подручја за илегални прелазак из Мексика у Америку, а као опасност је означио долазак миграната у САД.

Трамп, оштар критичар граничне политике америчке администрације, у говору у парку Шелби настојао је да повеже пораст стопе криминала у Америци са порастом прилива илегалне имиграције.

-То су људи који у нашу земљу долазе из затвора, менталних установа. Они су терористи и то је ужасно - рекао је Трамп.

Неколико стотина Трампових присталица се окупило носећи транспаренте на којима је писало "Учинимо Америку поново великом" и "Нема предаје".

Бајден је започео мандат у Беилој кући 2021. године обећањем да ће укинути тврду имиграциону политику коју је водио Трамп, али је у међувремену заузео оштрији приступ.

Под притиском републиканаца, који га оптужују да не успијева да контролише границу, Бајден је позвао Конгрес прошле године да издвоји већа средства за спровођење закона и најавио да ће "затворити границу" ако добије нова овлашћења да мигранте врати са границе.

Гранична безбједности је у средишту дебате у америчком Конгресу.

Бајденова администрација се залаже за приједлог закона који садржи нова финансијска средства за Украјину и Израел.

Републиканци, посебно у Представничком дому, залажу се за веће мјере заштите границе у оквиру истог законског пакета.

Трамп је позивао да се одбаци двостраначки приједлог у Сенату који је, уз помоћ Украјини, садржао и низ одредби које се односе на граничну безбједности, што је довело до тога да приједлог, на крају, буде поражен у Сенату.

Републиканци у Представничком дому инсистирају на томе да се питање границе разматра одвојено, прије било каквог гласања о помоћи Украјини и Израелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана