Бајден и Макарти и даље без договора о повећању лимита јавног дуга

Танјуг
Бајден и Макарти и даље без договора о повећању лимита јавног дуга

ВАШИНГТОН - Само 10 дана прије истека крајњег рока до којег би требало да буде постигнут договор о повећању лимита јавног задуживања америчке владе, који сада износи 31,4 билиона долара, предсједник САД Џозеф Бајден и предсједавајући Представничког дома Конгреса Кевин Макарти нису успјели да се сагласе о томе како да ријеше горући проблем.

Изостанак договора између двије стране могао би негативно да се одрази на америчку економију и уведе је у озбиљну кризу, а двије стране су потврдиле да ће преговори бити настављени, наводи се у извјештају Ројтерса.

Бајден  и Макарти покушавали су да постигну договор, али Макарти је захтијевао да Бијела кућа пристане на смањење потрошње, док је предсједник САД тај захтјев оцијенио као “екстреман” и предложио је увођење нових пореских обавеза што су републиканци одбили. Обје стране су нагласиле потребу да се избјегне проглашење несолвентности и неизвршавање обавеза и потврдиле да ће наставити да разговарају у наредним данима.

-Још једном смо поновили да је једини начин да се крене напријед у доброј вјери да ћемо постићи двопартијски споразум - рекао је Бајден послије састанка и оцијенио га као “продуктиван”.

Након синоћњих разговора са Бајденом, Мекарти је рекао новинарима да ће преговарачу покушати да пронађу заједнички језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана