Бајден и Кишида о јачању одбране Јапана и стабилности у Тајванском мореузу

Танјуг
Бајден и Кишида о јачању одбране Јапана и стабилности у Тајванском мореузу

ВАШИНГТОН- САД и Јапан указали су данас на важност мира и стабилности у Тајванском мореузу и упозорили Русију да не користи нуклеарно оружје у Украјини.

У заједничком саопштењу влада две државе након састанка америчког предсједника Џозефа Бајдена и јапанског премијера Фумија Кишиде упозорава се и на „учестале провокације Сјеверне Кореје”, преноси Ројтерс.

-Снажно се противимо било каквим једностраним покушајима да се силом или принудом промени статус кво, било гдје у свијету - наводи се у саопштењу.

Кишида је рекао Бајдену да се Јапан и САД суочавају са “комплексним безбједносним окружењем”, с обзиром на све већу војну активност Кине у индо-пацифичком региону.

На почетку састанка са Бајденом у Вашингтону, Кишида је такође истакао да ће „најновија промјена јапанске одбрамбене политике допринијети јачању одвраћања потенцијалних напада”, преноси агенција Кјодо.

Напомиње се да је Јапан у децембру одлучио да готово удвостручи улагања у одбрану у наредних пет година.

На тај начин Токио планира да оспособи војску за ударе на непријатељске базе, како би одвратио евентуалне нападе на своју териториј

Бајден је на дочеку рекао Кишиди да Сједињене Америчке Државе снажно подржавају јачање одбране Јапана и захвалио му на блиској сарадњи у областима технологије и економије, пренио је Ројтерс.

Вашингтон „на тај начин поздравља историјске планове Токија за војне реформе, прије свега у контексту заједничке забринутости око Кине”.

Кишида се, прије сусрета с Бајденом, састао са америчком потпредсједницом Камалом Харис, која је америчко-јапанске односе назвала “гвозденим”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана