Бајден Хамас упоредио са Путином

Танјуг
Бајден Хамас упоредио са Путином

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џо Бајден позвао је данас Американце да стану иза Израела и Украјине, додавши да је пружање војне и економске помоћи тим земљама у интересу глобалне стабилности и националне безбједности.

Према његовим ријечима, иза напада на Израел и инвазије на Украјину стоји заједнички мотив, а обје земље се суочавају са пријетњом од уништења од стране "тиранина" и "терориста".

-Хамас и Путин представљају различите пријетње, али имају једну ствар која им је заједничка – желе да у потпуности униште демократију у сусједству - рекао је Бајден у обраћању нацији, преноси Глас Америке.

Он је поручио да је сукоб у Израелу "тачка промјене историје" и обећао да ће учинити све да врати америчке таоце које Хамас држи у Појасу Газе.

Бајден је поновио да је процјена САД да Израел није одговоран за експлозију у болници Ал Ахли у Гази у којој су страдале стотине цивила, додавши да му се "слама срце због трагично изгубљених живота Палестинаца".

-Историја нас је научила да када терористи не плаћају цену за свој терор, када диктатори не плаћају цену за своју агресију, они изазивају више хаоса и смрти и више разарања - рекао је Бајден у обраћању нацији, преноси Њујорк тајмс.

Он је позвао конгресмене да ријеше своје несугласице и да се брзо окупе како би прихватили улогу САД у свијету.

-Америчко вођство је оно што држи свијет на окупу. Амерички савези су оно што нас, Америку, чува. Америчке вриједности су оно што нас чини партнером са којим друге нације желе да сарађују. Да све то угрозимо, ако одемо из Украјине и ако окренемо леђа Израелу, једноставно не вриједи -поручио је Бајден.

Додао је да ће данас Конгресу послати хитан буџетски захтјев за "финансирање америчких националних безбједносних интереса за подршку најважнијим партнерима, међу којима су Израел и Украјина".

-Не можемо дозволити да ситне, пакосне, пристрасне политике стану на пут нашој одговорности као велике нације. Не можемо и нећемо дозволити да поикбеде терористи попут Хамаса и тиранина попут Путина. Одбијам да дозволим да се то догоди - рекао је Бајден.

Он је навео да свијет не може да одустане од рјешења о две државе у случају Израела и Палестине.

-Колико год да је тешко, не можемо да одустанемо од мира. Не можемо да одустанемо од рјешења са двије државе. Израелци и Палестинци подједнако заслужују да живе безбједно, достојанствено и у миру - закључио је Бајден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана