Бајден: Хамас одступа од споразума

Агенције
Бајден: Хамас одступа од споразума

ЧИКАГО - Амерички предсједник Џо Бајден изјавио је данас да милитантна група Хамас "одступа" од споразума са Израелом о прекиду ватре у рату у Гази и размјени талаца за заробљенике.

- Још је у игри, али не можете ништа да предвидите. Израел каже да могу то да ријеше… Хамас се сада повлачи, рекао је Бајден, док се спремао да напусти Чикаго након уводног обраћања на Демократској националној конвенцији.

Како је раније објављено, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је Израел прихватио приједлог за премошћивање разлика које спречавају постизање споразума о прекиду ватре и ослобађање талаца у Гази и позвао је Хамас да учини исто.

Амерички државни секретар био је у деветој хитној мисији на Блиском истоку од почетка рата у Гази прије више од 10 мјесеци, преноси Тајмс оф Израел.

Његова посјета уследила је неколико дана након што су посредници, укључујући САД, изразили оптимизам да је договор близу.

Палестински Хамас одбацио је најновији приједлог о рјешавању питања талаца о којем је разговарано у Дохи током викенда и окривио израелског премијера Бењамина Нетањахуа за постављање нових препрека у преговорима.

Палестинска милитантна група у јучерашњем саопштењу је навела да Нетањаху "поставља нове услове и захтјеве" да би осујетио преговоре и продужио рат у Гази.

У саопштењу се наводи да је најновији приједлог који подржавају САД усклађен са захтјевима Израела и указује на инсистирање да ИДФ остане у Филаделфијском коридору, на прелазу Рафах између Појаса Газе и Египта и коридору Нецарим.

Хамас, такође, криви Нетањахуа за увођење нових услова око ослобађања затвореника.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана