Бајден држи говор о стању нације, Зеленска и Наваљна одбиле позив

Танјуг
Бајден држи говор о стању нације, Зеленска и Наваљна одбиле позив

ВАШИНГТОН - Обраћању предсједника САД Џозефа Бајдена о стању нације вечерас, осим чланова Конгреса, присуствоваће гости чије политичке проблеме предсједничка администрација жели да истакне.

Међу званицима ове године су људи на који су били погођени строгим законима о абортусу, прва ин витро беба рођена у САД, као и породице истакнутих појединаца затворених у иностранству.

Ела Милман и Михаил Гершкович, родитељи новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича, који је затворен у Москви, доћи ће као гости предсједника Представничког дома Мајка Џонсона, републиканца из Луизијане.

Као гост републиканског представника из Кентакија, Томаса Масија, говору о стању нације присуствоваће Габријел Шиптон, брат оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, чију есктрадицију из Британије захтијевају САД због објављивања повјерљивих докумената, наводи Ројтерс.

Бијела кућа саопштила да ће прва дама Џил Бајден угостити Кејт Кокс, којој је у Тексасу био забрањен абортус фетуса са аномалијама, а која је потом напустила ту савезну државу како би другдје потражила неопходну медицинску негу и поднијела тужбу против Тексаса.

Демократски сенатор Вирџиније, Тим Кејн, као своју пратњу на свечаности позвао је 42-годишњу Елизабет Кар, која је била прва беба рођена из ин витро оплодње у САД.

Прва дама Украјине, Олена Зеленска, одбила је позив Беле куће да присуствује Бајденовом обраћању о стању нације, највјероватније због најављеног присуства удовице Алексеја Наваљног Јулије, која је такође одбила позив, а као разлог навела умор.

-Због планираних догађаја у распореду, укључујући посјету деце из сиротишта у Кијеву, која је унапријед планирана, прва дама, нажалост, неће моћи да учествује у догађају - наведено је за Политико из кабинета Зеленске.

"Вашингтон пост" наводи да је распоред сједења, који би Зеленску смјестио поред Наваљне, изазвао нелагоду највишег руководства Украјине, јер многи Украјинци не виде Јулију Наваљну и друге руске опозиционаре као савезнике у борби против предсједника Русије Владимира Путина.

То је, наводи се, због опаски Наваљног да је Крим дио Русије, иако је Наваљни касније јавно подржао украјинску обнову граница из 1991. године, истовремено се противећи руском нападу на Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана