Бајден домаћин шефици ЕУ, расправљаће о Кини и климатским субвенцијама

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН- Амерички предсједник Џозеф Бајден састаће се сутра у Бијелој кући са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Међу темама ће бити потенцијалне санкције против Кине због забринутости да се Пекинг спрема да пошаље оружје Русији, као и фрустрације Европе због планова Вашингтона да субвенционише америчке компаније кроз Закон о смањењу инфлације.

Бајден и Фон дер Лајенова ће такође разговарати о координацији САД и ЕУ у борби против климатске кризе кроз улагање у чисту технологију засновану на сигурним ланцима снабдијевања, навела је портпаролка Бијеле куће Карин Жан-Пјер у саопштењу, преноси Глас Америке.

Састанак је најновији у таласу дипломатије на високом нивоу са европским лидерима за координацију подршке Украјини у њеној одбрани годину дана након почетка руског напада. Бајден се прошле недјеље у Вашингтону састао са њемачким канцеларом Олафом Шолцом. Прошлог мjесеца отпутовао је у Кијев да се састане са украјинским предсједником Володимиром Зеленским, затим у Варшаву да посjети пољског предсједника Анџеја Дуду и лидере букурештанске деветорке, подсјећа Глас Америке.

Усред рата у Украјини, Европа се утркује да оконча своје ослањање на Русију у погледу фосилних горива повећањем домаће производње обновљиве енергије.

Да би се то постигло, био би потребан већи приступ критичним минералима као што су литијум, кобалт и ријетки земни метали, од којих већину прерађује Кина.

"Кина производи 98 одсто европских залиха ријетких руда", рекла је Фон дер Лајен током заједничке конференције за новинаре са канадским премијером Џастином Трудоом у Кингстону, Онтарио, раније ове недjеље. Наведено је и да Европа треба да смањи ризик од ове зависности.

Фон дер Лајен је, међутим, била опрезнија у придруживању Бајденовој администрацији у упозорењима Кини да не наоружава Москву у својим ратним напорима. Током конференције за новинаре са Шолцом у Месебергу у Њемачкој, раније овог мјесеца, она је рекла да "за сада нема доказа" да то чини Кина и да је питање санкција против Пекинга "хипотетичко питање".

Друга кључна тема је план Бајденове администрације да америчким компанијама обезбиједи 369 милијарди долара зелених субвенција и пореских кредита са циљем да се преполови емисија угљеника до 2030. године у складу са Законом о смањењу инфлације из 2022, који ЕУ сматра дискриминаторним. У октобру је формирана специјална радна група која треба да се позабави овим проблемима и избjегне трансатлантску трку за субвенције.

Очекује се да ће Бајден и Фон дер Лајен започети преговоре како би се Унији омогућилa да добије статус сличан статусу партнера у слободној трговини и тако буде изузета од клаузуле Закона о смањењу инфлације, која захтијева да одређени проценат минерала који се користе у производњи батерија буду домаће производње или потичу од слободног трговинског партнера.

 ЕУ и Канада раде на успостављању "зеленог савеза" за развој одговарајућих економија које су "климатски неутралне, кружне и ресурсно ефикасне".

Очекује се да ће Бајден координирати напоре у својој посјети Канади касније овог мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана