Бајден додjељује Медаљу части једном од првих црних официра у Вијетнаму

Танјуг
Бајден додjељује Медаљу части једном од првих црних официра у Вијетнаму

ВАШИНГТОН - Један од првих црних официра који је предводио тим специјалних снага САД у борби добиће Медаљу части, највише државно признање за храброст на бојном пољу, скоро 60 година након што се истакао током Вијетнамског рата, саопштила је Бијела кућа.

Како је пренио Ројтерс, амерички предсједник Џозеф Бајден је телефонирао пензионисаном пуковнику америчке војске Парису Дејвису „да га обавести да ће добити Медаљу части за изузетно херојство током рата у Вијетнаму“.

Бијела кућа је такође саопштила да је Бајден рекао Дејвису да се радује што ће га угостити у Бијелој кући. Датум церемоније доделе медаља није објављен.

Дејвис је препоручен за Медаљу части након што се истакао 18. јуна 1965. током напада пред зору на војни камп Северног Вијетнама у Бонг Сону. Услиједио је велики непријатељски контранапад у којем су сви припадници америчке војске који су се налазили у кампу били рањени.

Дејвис, који је пензионисан у чину пуковника 1985. године, више пута је трчао на отворено пиринчано поље да спасе сваког члана свог тима, користећи мали прст да би пуцао из пушке након што му је непријатељска граната разнијела руку. Цијели његов тим је преживио битку, наводи Арми Тајмс.

Документација која препоручује Дејвиса за Медаљу части нестала је најмање два пута, пише лист. На крају му је додијељена Сребрна звезда, али чланови његовог тима дуго су тврдили да је раса била фактор у поступању са препоруком.

Почетком 2021. године, Кристофер Милер, тадашњи вршилац дужности секретара одбране, наредио је убрзану ревизију случаја. Он је тврдио да би додјељивање медаље части Дејвису ријешило неправду.

-Нека питања у нашој нацији су изнад пристрасности. Случај Дејвис испуњава тај стандард -истакао је Милер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана