Бајден: Додатна америчка помоћ је на путу за Израел

Танјуг
Foto: Танјуг

ВАШИНГТОН- Додатна америчка помоћ је на путу ка Израелу, поручио је данас предсjедник САД Џозеф Бајден премијеру Израела Бењамину Нетанијахуу током њиховог разговора.

''Предсjедник Бајден је обавестио премијера о интензивном дипломатском ангажману који су САД предузеле у посљедња 24 сата у подршци Израелу. Предсједник је такође пренио да је додатна помоћ израелским одбрамбеним снагама сада на путу ка Израелу и да ће је бити још у наредним данима'', наводи се у саопштењу Бијеле куће.

У саопштењу се додаје да је Бајден поново изразио саосјећање са несталима, рањенима и убијенима, и разговарао о настојањима да се обезбиједи да ниједан други ривал Израела не искористи ситуацију.

Тајмс оф Израел наводи да су Бајден и потпредсједница САД Камала Харис обавијештени о ситуацији у Израелу и да ''остају у блиском контакту са израелским партнерима''.

Бајден и Нетанијаху разговарали су и у суботу, када су почели напади Хамаса на Израел, када је Бајден истакао да САД стоје уз Израел и да у потпуности подржавају право Израела на самоодбрану.

Нетанијаху је захвалио Бајдену на безрезервној подршци и јасно ставио до знања да је неопходна снажна, продужена кампања у којој ће Израел побиједити.

Група Хамас покренула је у суботу нападе на Израел, у којима је убијено најмање 600 Израелаца, а више од 2.000 њих рањено.

Израел је у знак одмазде покренуо ваздушне нападе у којима је, према наводима палестинских званичника, убијено најмање 370 особа у Појасу Газе, а око 2.200 рањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана