Бајден ће ставити вето на републикански закон који предвиђа помоћ само Израелу

Танјуг
Бајден ће ставити вето на републикански закон који предвиђа помоћ само Израелу

ВАШИНГТОН - Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена саопштила је да ће он ставити вето на приједлог републиканаца у Представничком дому којим би била обезбијеђена помоћ искључиво Израелу.

Бајден и његова администрација подржавају закон који, поред финансијске помоћи Тел Авиву, подразумијева подршку Украјини и обезбјеђивање нових средстава за граничну безбједност, преноси Ројтерс.

Званичници администрације демократског предсједника већ мјесецима раде са демократама и републиканцима у Сенату на закону представљеном у недјељу, који комбинује милијарде долара хитне помоћи за Украјину, Израел и партнере САД у индо-пацифичком региону, уз реорганизацију америчке имиграционе политике.

Према двопартијском закону, Израел би добио 14 милијарди долара, за помоћ Украјини је предвиђено 60 милијарди, а 10 милијарди би отишло у сврху хуманитарне помоћи цивилима у Украјини, Гази и на Западној обали.

Како преноси Глас Америке, за борбу против напада јеменских Хута у Црвеном мору било би издвојено око 2,4 милијарде, а за америчку мисију против утицаја Кине у Индо-Пацифику намијењено је 8,4 милијарде долара.

Ојачавање границе САД и Мексика и реформа имиграционог система захтијевају 20 милијарди долара. Промјена имиграционе политике би, према овом закону, укључила процесуирање захтјева тражилаца азила који улазе у САД из Мексика у року од 90 дана, као и могућност издавања радних дозвола за оне који прођу иницијалне провјере.

Бајден би добио овлашћење да затвори јужну границу САД у случају да број дневних прелазака из Мексика буде 5.000 пет дана заредом и да аутоматски депортује илегалне имигранте, без могућности тражења азила.

Републикански лидери у Представничком дому претходно су рекли да ће одбацити двопартијски приједлог закона и умјесто тога гласати о приједлогу закона који пружа помоћ само Израелу.

Представнички дом са републиканском већином усвојио је у новембру закон којим је предвиђена помоћ само за Израел, али то никада није разматрано у Сенату са демократском већином, будући да су његови чланови радили на Бајденовом захтјеву да Конгрес одобри шири финансијски пакет који обухвата и средства за граничну безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана