Бајден: Били смо јасни од почетка, противимо се присилном расељењу Палестинаца

ГС
Бајден: Били смо јасни од почетка, противимо се присилном расељењу Палестинаца

Амерички предсједник Џо Бајден позвао је на заштиту цивила у Рафах, притом истичући да се Сједињене Америчке Државе од почетка противе присилном расељењу Палестинаца.

Он сматра да Израел мора уложити "вјеродостојне" напоре да заштити више од милион Палестинаца који се налазе у граду на југу Газе.

Наиме, Рафах се посљедњих дана нашао под тешким израелским зрачним нападима, уз извјестан број жртава, док је више од половине становништва Газе сада стиснуто у тај град на граници с Египтом, у којем је живјело само 250.000 људи прије избијања рата између Израела и Хамаса у октобру.

Многи од расељених људи живе у импровизованим склоништима или шаторима у лошим условима, са оскудним приступом води за пиће или храни.

Стога је Биајден поново апеловао на заштиту цивила Рафаха.

Он је рекао да било која већа војна операција у граду "не би требало да се одвија без кредибилног плана за осигурање безбједности" оних који тамо живе.

"Многи људи тамо су били расељени више пута, бјежећи од насиља на сјеверу и сада су збијени у Рафах, изложени и рањиви. Они морају бити заштићени. Такође смо били јасни од почетка, противимо се било каквом присилном расељењу Палестинаца из Газе", поручио је амерички предсједник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана