Бајден: Антисемитизам у САД достигао рекордне нивое

Танјуг
Бајден: Антисемитизам у САД достигао рекордне нивое

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник Џозеф Бајден сматра да је антисемитизам у САД достигао “рекордне нивое” и да представља велики изазов за ту земљу.

-Антисемитизам је порастао до рекордних нивоа. У протеклих неколико година дато му је превише кисеоника - рекао је Бајден у разговору са америчким рабинима поводом јеврејског празника, којим се обиљежавају дани Божанског суда, између празника Рош Хашана и Јом Кипура, преноси Ројтерс.

Он је такође коментарисао и изјаве бившег предсједника Доналда Трампа по том питању.

Бајден је навео да га је скуп бијелих националиста “Уједините десницу” 2017. у Шарлотсвилу у Вирџинији натерао да донесе одлуку да се кандидује на изборима 2020. где му ривал био Трамп. Стотине бијелих националиста отпутовало је у Шарлотсвил у августу 2017, а неки су демонстрирали кампусом Универзитета Вирџиније носећи бакље и узвикујући “Јевреји нас неће замијенити!”

Трамп, који је у то вијреме био предсједник, критикован је због тога што је првобитно изјавио да има “добрих људи на обе стране” након што је митинг прерастао у насилне сукобе.

-Тада сам одлучио да морам да останем умјесто да се повучем. Ћутање је саучесништво - рекао је Бајден.

Трамп је негирао све оптужбе за антисемитизам.

Друштвена и политичка клима у САД је посљедњих година постала плодно тло за антисемитизам, наводи се у извештају који су у априлу објавили међународна организација Антидифамацијска лига (АДЛ) и Универзитет у Тел Авиву.

Изражавање мржње према Јеврејима постало је “уобичајено и нормално”, а инциденти насиља, вандализма и узнемиравања Јевреја су се повећали, наводи се у извјештају.

Више од 3.600 антисемитских инцидената забиљежено је у САД 2022. године, више него било које године откако је 1979. АДЛ почео да се бави овим проблемом, наводи Ројтерс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана