Бабиш признао пораз и честитао Павелу побједу на предсједничким изборима

Танјуг
Бабиш признао пораз и честитао Павелу побједу на предсједничким изборима

ПРАГ – Премијер Петр Фијала честитао је Петру Павелу на обезбјеђеној побједи на предсједничким изборима у Чешкој, који након резултата са 96,9 одсто бирачких мјеста , има 57,8 одсто гласова у односу на ривала Андреја Бабиша са 42,2 одсто подршке, према чешком статистичком заводу, преноси Ројтерс.

Коначни резултати дводневног другог круга гласања очекују се касније данас.

Пензионисани начелник чешке војске и изразито прозападни кандидат, био је виђен као побједник гласања на чешким предсједничким изборима по свим прогнозама, а позната чешка кладионица Типспорт је на његову побједу данас понудила квоту 1,06, док је за побједу Бабиша расписана квота 10,6, преноси сезнам.цз.

Бирачка мјеста у другом кругу избора за предсједника Чешке затворена су данас у 14 часова по локалном времену и у току је пребројавање гласова, а излазност је премашила 60 одсто.

Први круг предсједничких избора у Чешкој одржан је од 13. до 14. јануара, излазност је била 68,24 одсто.

Бивши шеф војног комитета НАТО , 61-годишњи Петр Павел, добио је 35,4 одсто и заузео прво мјесто, а са њим је у други круг, у коме се гласало јуче и данас, прошао бивши премијер и милијардер, 68-годишњи Андреј Бабиш, са 34,99 одсто освојених гласова.

За побједу на изборима довољно је да један од кандидата у другом кругу да добије просту већину гласова.

Прелиминарни резултати гласања биће објављени вечерас, а у недјељу ујутро ЦИК ће објавити званичне резултате.

Инаугурација новог предсједника, наслиједника актуелног шефа државе Милоша Земана, који је на тој функцији провео два мандата, биће одржана 8. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана