Бабајан: Усаглашено примирје, али без коначног споразума

Танјуг, Срна
Бабајан: Усаглашено примирје, али без коначног споразума

БАКУ, СТЕПАНАКЕРТ - Јерменске власти у Нагорно-Карабаху договориле су примирје са Азербејџаном, али није постигнут коначан споразум, јер треба радити на детаљима, укључујући предају оружја, изјавио је Давид Бабајан, савјетник лидера Нагорно-Карабаха Самвела Шахрамањана.

-Постигли смо договор о прекиду војне акције, али чекамо коначан споразум. Разговори су у току. Морамо да разговарамо о бројним питањима и проблемима. Још није постигнут коначан споразум - рекао је Бабајан Ројтерсу.

На питање у вези са предајом оружја, Бабајан је рекао да његов народ не може бити остављен да умре и да су му прво потребне безбједносне гаранције.

Бабајан је додао да и даље треба да се ријеши читав низ питања. Јермени у отцијепљеном региону Нагорно-Карабаха саопштили су данас да су азербејџанске снаге прекршиле прекид ватре, што је азербејџанско министарство одбране демантовало.

Власти етничких Јермена саопштиле су да се чују пуцњи у центру главног града региона, Степанакерту, пренио је Ројтерс.

Британској агенцији су претходно и два извора рекла да се чула пуцњава у Степанакерту.

Ројтерс је пренио да су завршени разговори између Азербејџана и Јерменима из Нагорно-Карабаха у азербејџанском граду Јевлаху који су почели данас након што је у сриједу постигнут договор о прекиду ватре у том отцијепљеном непризнатом региону. Предсједник Азербејџана Илхам Алијев прогласио је побједу у Нагорно-Карабаху током обраћања нацији у сриједу.

Азербејџан је саопштио да, према споразуму о прекиду ватре, отцијепљене јерменске снаге морају да се распусте и разоружају, а да ће Нагорно-Карабах бити интегрисан као дио Азербејџана.

Договор о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху постигнут је уз посредовање руског мировног контингента, дан након што је Азербејџан покренуо војну операцију у том региону и отворио јаку артиљеријску ватру на тамошње јерменске положаје.

Локални званичници су рекли да су у тим нападима убијене и повријеђене на десетине људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана