Азил за псе у Шпанији тражи домове у иностранству за напуштене хртове

Tanjug
Foto: DogsLovers

УТРЕРА - Стотине хртова разних узраста у азилу за псе у јужној Шпанији чекају да нађу дом у иностранству, будући да та раса није уобичајена међу кућним љубимцима у тој земљи, пренио је Ројтерс.

  „У 90 одсто случајева усвојење се дешава у иностранству, пошто у нашој земљи не постоји култура држања хртова као кућних љубимаца“,
рекла је Росио Арабал, шеф склоништа Бењамин Мехнерт и Фондације за спасавање у андалузијском граду Утрера. 
  
 Према њеним ријечима, у склоништу се тренутно налази око 600 паса, углавном "галго" хртова. 
  

 Они најчешће налазе домове у другим европским земљама, али неки путују и у Сједињене Америчке Државе и Канаду, навела је Арабал.
 
   Шпански 'Галго' хртови се користе за праћење или хватање животиња као што су јелени, дивље свиње и зечеви, али се често одбацују у случају повреда или болести.
  
 Ловачки пси су постали питање подјела у Шпанији, чија ловачка индустрија вреди око пет милијарди евра годишње и има моћан лоби. 
 
   Парламент је данас одобрио нацрт закона који има за циљ унапређење права животиња, што подразумијева, између осталог, забрану продаје кућних љубимаца у продавницама, претварање зоолошких вртова у центре за опоравак дивљих животиња и високе казне за злостовљање животиња. Међутим, заштита ловачких паса није обухваћена законом. 
 
    Према подацима Фондације Афинити са сједиштем у Барселони, око 167.000 паса је напуштено у Шпанији 2021. године, а многи од њих након завршетка ловне сезоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана